Mike Pompeo cere Chinei să elibereze deținuții politici

Marţi, 04 Iunie 2019
284
Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut, luni, Chinei să îi elibereze pe toți deținuții politici închiși fiindcă au luptat pentru drepturile omului, pentru a marca astfel împlinirea a trei decenii de la protestele și represiunea din piața Tiananmen din Beijing, transmite Reuters. 


Într-o declarație, șeful diplomației SUA a solicitat din nou autorităților chineze să facă cunoscută lista completă a tuturor celor uciși sau dați dispăruți după manifestațiile pentru democrație din 1989, conduse de studenți. 


"Un astfel de pas ar începe să demonstreze voința Partidului Comunist de a respecta drepturile omului și libertățile fundamentale", a afirmat Pompeo. "Cerem Chinei să îi elibereze pe cei închiși pentru că au încercat să își exercite aceste drepturi și libertăți; să înceteze folosirea detenției arbitrare și să anuleze politicile contraproductive care asimilează exprimarea politică și religioasă cu terorismul", a adăugat el. 


În 4 iunie 1989, guvernul de la Beijing a trimis tancurile împotriva protestatarilor; bilanțul morților în urma represiunii nu a fost prezentat oficial niciodată. Estimările organizațiilor pentru drepturile omului și ale martorilor merg de la câteva sute la câteva mii de victime. 
Pagina a fost generata in 0.2162 secunde