Mii de traducători afgani sunt în pericol după retragerea americanilor

188
Mii de traducători afgani sunt în pericol după retragerea americanilor - miidetraducatori-1626375575.jpg

Articole de la același autor

SUA vor începe evacuarea traducătorilor afgani care au ajutat trupele americane în timpul conflictului din Afganistan și care acum se află în pericol, informează BBC. Casa Albă a anunțat că operațiunea „Allies Refuge” va începe în ultima săptămână a lunii iulie, pe măsură ce SUA își retrag forțele înainte termenului de 11 septembrie, stabilit de președintele Joe Biden. În ultimele săptămâni, talibanii au avansat rapid în Afganistan.

„Sunt oameni curajoși. Vrem să ne asigurăm că le recunoaștem și apreciem rolul pe care l-au avut în ultimii ani”, a declarat Jen Psaki, purtător de cuvânt al Casei Albe, într-o conferință de presă. Un oficial care a dorit să rămână anonim a declarat pentru Reuters că faza inițială a evacuării va include aproximativ 2.500 de oameni, care probabil vor fi găzduiți în clădiri militare, în SUA sau în altă țară, în timp ce li se procesează cererile de vize. Programul Special Immigrant Visa este dedicat celor care au lucrat alături de Guvernul SUA sau coaliția militară condusă de americani, pe durata războiului din Afganistan, început în 2001.

Ofensiva talibană în Afganistan câștigă teren rapid, iar recent mai multe puncte de trecere a frontierei în Iran, Tadjikistan sau Turkmenistan au fost cucerite de la forțele guvernamentale. Există temeri că forțele de securitate afgane vor fi copleșite, iar fostul președinte american George W. Bush - cel care a trimis trupele americane în Afganistan în 2001, a avertizat că retragerea SUA va avea cel mai probabil consecințe „incredibil de grave”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5083 secunde