Michel Barnier cere liderilor UE voință politică pentru adoptarea uniunii bancare

167
Michel Barnier cere liderilor UE voință politică pentru adoptarea uniunii bancare - michel-1353944185.jpg
Comisarul european pentru piață internă și servicii, Michel Barnier, a cerut, într-un interviu acordat "Financial Times" (FT), ca miniștrii de finanțe din UE să risipească îndoielile privind voința lor politică de a crea un mecanism unic de supervizare bancară,  transmite Reuters. 


Oficialul european și-a exprimat sprijinul pentru plafonarea bonusurilor bancherilor, criticând sistemul de vot favorizat din Marea Britanie și sugerând ca reglementările UE să fie schimbate pentru a întări uniunea bancară. 
Înaintea reuniunii de săptămâna viitoare a miniștrilor europeni de finanțe, care va testa po-sibilitatea încheierii unui acord privind uniunea bancară până la sfârșitul anului, Barnier a subli-niat importanța reasigurărilor date piețelor fragile.

"Acum este timpul să decidem. Trebuie să respectăm termenul limită impus de șefii de stat. Avem nevoie de o decizie politică și aceasta este posibilă", a afirmat comisarul european pentru piață internă și servicii.

Unii negociatori implicați în discuțiile privind uniunea bancară, care s-au blocat în ultimele săptămâni, se așteaptă să nu se ajungă la un acord până la sfârșitul anului, așa cum era prevăzut.

"Piețele nu sunt mulțumite de această evoluție. Ele rămân vigilente și urmăresc cu atenție... Trebuie să adoptăm acum aceste măsuri", a avertizat Barnier.

Acesta a oferit o soluție privind problema controversată a remunerării bancherilor, sugerând un plafon maxim care ar putea fi ajustat de către acționari.

"Băncile trebuie să fie atente. Ele fac parte din societate, nu sunt în afara ei", a explicat oficialul european. Acesta a apreciat că orice acord privind mecanismul european de supervizare bancară va trebui încheiat pe baza "soluțiilor adecvate din tratatele exis-tente", adăugând că în viitor legislația UE poate fi modificată pentru o mai bună coordonare la nivelul Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, Benoit Coeure, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, a afirmat că autori-tatea unică de supervizare bancară a Europei trebuie să reglementeze atât băncile din zona euro, cât și pe cele din întreaga Uniune Europeană.

"Este crucial ca toate băncile să fie supervizate de un singur mecanism de supraveghere. Un sistem în două trepte va avea ca rezultat un teren de joc neuniform, segmentând efectiv sectorul bancar, exact ceea ce încercăm să reparăm", a declarat oficialul BCE într-un discurs rostit la Bruxelles. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2466 secunde