Mexicul reacționează la măsurile antiimigrație propuse de Trump: Națiunea mexicană "nu crede în ziduri"

153
Mexicul reacționează la măsurile antiimigrație propuse de Trump:  Națiunea mexicană

Articole recomandate

Președintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a declarat, miercuri noaptea, că națiunea "nu crede în ziduri", după ce omologul său american a semnat mult așteptatul ordin executiv pentru a lansa operațiunea de ridicare a unui zid antiimigrație la granița sudică a Statelor Unite.

"Eu regret și condamn decizia administrației americane de a continua cu ridicarea zidului la granița care ne-a divizat ani de-a rândul mai mult decât ne-a unit vreodată. Am spus asta în nenumărate rânduri: mexicanii nu vor plăti pentru acest zid. Mexicul dă dovadă de respect și se așteaptă să primească respectul cuvenit unei națiuni suverane", a declarat președintele Nieto, care urmează să se întâlnească, săptămâna viitoare, la Washington cu republicanul Donald Trump.

Alocuțiunea liderului mexican a avut loc la câteva ore după ce președintele Donald Trump a semnat un mult așteptat ordin executiv, prin care a cerut începerea imediată a ridicării zidului la graniță, care în opinia sa va salva mii de vieți, milioane de locuri de muncă și mili-arde de dolari.

Mulți lideri ai opoziției mexi-cane i-au cerut lui Enrique Pena Nieto să-și anuleze vizita de săptămâna viitoare în Statele Unite ca un semn de protest față de decizia luată de Donald Trump. Însă, șeful diplomației mexicane a explicat că vizita va merge mai departe, fără nicio schimbare prevăzută în program, scrie news.ro.

"O națiune fără granițe nu este o națiune", le-a spus Donald Trump polițiștiilor de frontieră și angajaților Departamentului de Securitate Internă, care s-au adunat pentru a privi semnarea ordinului executiv în Biroul Oval.

Acest ordin cere începerea imediată a construirii unui zid "fizic" la granița sudică, precum și arestarea imigranților ilegali și eliminarea rapidă a imigranților a căror solicitări de azil sau de reședință au fost deja respinse de autoritățile americane.

Donald Trump a precizat că situația de-a lungul celor 3.200 de kilometri de graniță comună reprezintă o adevărată criză. "Începând de astăzi ne recuperăm granițele", a declarat președintele de la Casa Albă.

Aproximativ 11 milioane de imigranți ilegali locuiesc în Statele Unite, dintre care cei mai mulți sunt originari din Mexic și din alte state ale Americii Latine.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1135 secunde