X
X
Mai multe ştiri online:
Erdogan avertizează marile companii care vor să exploateze gaze în largul Ciprului:

"Merită același tratament ca teroriștii din Siria"

Ştire online publicată Marţi, 06 Noiembrie 2018. Autor: Cuget Liber Online.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat marile companii petroliere străine împotriva oricărei explorări de gaze în largul Ciprului, calificându-i pe cei care sfidează Ankara drept "răufăcători", care merită același tratament ca teroriștii în Siria.

Într-un discurs pronunțat la darea în exploatare a unei noi nave de război, președintele turc a avertizat că explorarea resurselor în estul Mediteranei prin excluderea Ankarei este "inacceptabilă".

"Este absolut inacceptabilă uzurparea resurselor naturale în estul Mediteranei, prin excluderea Turciei și a RTCN" ("Republica Turcă a Ciprului de Nord"), a adăugat el. În cursul ultimilor doi ani, Turcia a desfășurat cu succes campanii militare în Siria împotriva milițiilor kurde și a jihadiștilor din Statul Islamic, care a dus ca forțele pro-Ankara să controleze de facto o parte din nordul acestei țări.

Republica Cipru, membră a Uniunii Europene și care îsi exercită autoritatea numai în cele două treimi din sudul țării, a semnat în ultimii ani contracte de explorare cu giganți de hidrocarburi, cum ar fi firma italiană Eni, compania franceză Total sau grupul american ExxonMobil. Dar Ankara, ale cărei trupe au invadat în 1974 o treime din nordul insulei ca reacție la o lovitură de stat vizând atașarea insulei de Grecia, cere suspendarea oricăror prospecțiuni de către ciprioții greci, atât timp până se găsește o soluție la divizarea Ciprului.

"În același mod în care i-am făcut pe teroriști să plătească în Siria, nu le vom da câștig de cauză nici răufăcătorilor", a declarat Erdogan în cadrul ceremoniei de livrare a TCG Burgazada, a treia navă de luptă de tip corvetă construită de Turcia în cadrul programului său amplu de echipamente militare (Milgem).

Nave de război, amenințări, contracte de miliarde de dolari: descoperirea gazelor în estul Mediteranei generează speranțe mari, dar și tensiuni într-o regiune deja explozivă. În februarie, un vas închiriat de ENI pentru a efectua foraje în largul Ciprului a trebuit să renunțe, după ce a fost blocat de nave de război turcești.

Aceasta nu a împiedicat Ciprul să invite la începutul lunii octombrie Total, Eni și ExxonMobil să liciteze pentru un nou bloc de gaze offshore, Blocul 7, situat în "Zona economică exclusivă" a insulei. Blocul 10 a fost deja acordat companiei ExxonMobil și Qatar Petroleum.

Compania texană Noble Energy a fost prima care a descoperit în 2011 zăcăminte de gaze în largul Ciprului, în câmpul Afrodita (Blocul 12), ale cărui rezerve sunt estimate la 127,4 miliarde metri cubi de gaze. În 2015, descoperirea unui uriaș zăcământ offshore Zohr în Egipt a alimentat speranța că rezerve importante de gaze ar putea fi extrase în largul Ciprului.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

Politică-Administrație
Vineri, 18 septembrie Foto : Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!" 17123 vizite, 0 comentarii Marian Vasiliev: "Vă place cum arată acum Parcul Tăbăcăriei? Va fi cel mai frumos parc al României!"
Economie
Sambata, 19 septembrie Foto : Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși! 2804 vizite, 0 comentarii Domnule Gheorghe Bosînceanu, nu credeam că vei reuși!
Cultură-Educație
Luni, 21 septembrie Foto : Mai mulţi elevi din Constanţa, confirmaţi cu coronavirus. Şcolile îşi schimbă programul 2453 vizite, 0 comentarii Mai mulţi elevi din Constanţa, confirmaţi cu coronavirus. Şcolile îşi schimbă programul
ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.417 secunde