Membrii Parlamentului European recomandă țărilor membre UE să recunoască independența Kosovo

218
Membrii Parlamentului European recomandă țărilor membre UE să recunoască independența Kosovo - 98fe77a9167e4fbc0c0c9eba1a5102c9.jpg
Membrii Parlamentului European recomandă recunoașterea independenței Kosovo de către toate statele membre ale Uniunii Europene, conform unei rezoluții adoptate ieri, informează un comunicat oficial, citat de Mediafax.
"Deputații europeni ar saluta recunoașterea de către toate statele membre a independenței Kosovo", potrivit proiectului de rezoluție elaborat de eurodeputatul Ulrike Lunacek, precizează Mediafax.
Luând act de declarația de independență a Kosovo din 17 februarie 2008, recunoscută de 69 de țări, rezoluția menționează "că 22 de state membre UE au recunoscut Kosovo ca țară independentă, iar cinci încă nu au luat această decizie".
Pentru a crește eficiența politicilor UE pentru toți cetățenii kosovari, eurodeputații încurajează statele membre "să intensifice abordarea comună în ceea ce privește Kosovo". În același timp, membrii PE resping posibilitatea divizării Kosovo.
Rezoluția reafirmă importanța pe care o au pentru UE relațiile cu Kosovo, în pofida diferențelor dintre statele membre în privința statutului acestui teritoriu.
Potrivit eurodeputaților, statele membre UE și Comisia Europeană ar trebui să adopte rapid o procedură provizorie pentru a facilita deplasarea cetățenilor kosovari.
În același timp, eurodeputații evidențiază necesitatea reformelor și combaterii corupției în Kosovo, autoritățile de la Priștina fiind îndemnate să continue descentralizarea. Conform rezoluției, una din principalele probleme din Kosovo o reprezintă infracționalitatea organizată, dar și tensiunile din nordul teritoriului, unde un protestatar a fost omorât pe 2 iulie, iar un membru de etnie sârbă al Adunării Kosovo a fost rănit pe 5 iulie în Mitrovița.
Independența Kosovo a fost recunoscută până acum de 69 de țări, între care Statele Unite și 22 din cele 27 de state membre UE. România nu a recunoscut independența teritoriului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.416 secunde