Medicii ruși refuză transferul lui Aleksei Navalnîi în străinătate

Vineri, 21 August 2020, 10:24
119
Un avion medical a plecat vineri dimineața din Germania către orașul Omsk din Siberia pentru a-l aduce la Berlin pentru tratament pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, care se află în comă, după ce există suspiciuni că ar fi fost otrăvit. Însă medicul-șef al spitalului unde este internat refuză transferul pe motiv că pacientul este într-o stare mult prea precară pentru a putea fi transportabil, informează BBC. Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus spune că decizia medicului "îi amenință direct" viața lui Aleksei Navalnîi. 


"Medicul-șef a anunțat că Navalnîi nu este transportabil. Starea lui este instabilă", a anunțat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a opozantului, Kira Iarmîș. Ea spune că ar fi "fatal ca el să fie lăsat în spitalul neechipat din Omsk, cu un diagnostic încă nestabilit".


Potrivit Kirei Iarmîș, doar decizia apropiaților lui Aleksei Navalnîi nu este suficientă pentru a demara transferul lui în străinătate, dacă medicii refuză.


Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi, acuză la rândul lui medicii că tergiversează transferul pentru ca "toxinele să iasă și să nu mai fie detectate în corp. Nu există nici diagnostic, nici analiză. Viața lui Aleksei este în mare pericol", a scris Volkov. "Este în mod clar mai sigur la bordul unui avion modern decât la spitalul din Omsk, transferați-l cât mai repede posibil", a cerut Volkov într-un mesaj pe Twitter.


În avionul medical trimis să-l aducă la Berlin sunt specialiști și echipament adecvat, a declarat președintele fundației Cinema pentru Pace, care se ocupă de transport. "Suntem în contact cu autoritățile și sperăm că vor fi date toate autorizațiile pentru transport", a declarat el, joi seara.


Potrivit Reuters, care citează date de monitorizare a traficului aerian, avionul a aterizat deja în Rusia, scrie Agerpres.


Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai vehemenți critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul, când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgență la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital, plasat la reanimare și conectat la un aparat de ventilare pulmonară. Aliații lui s-au declarat convinși că el a fost victima unei "otrăviri intenționate".


Franța și Germania s-au oferit joi să acorde "tot ajutorul medical".


Aleksei Navalnîi, ale cărui articole ce denunță corupția în rândul elitelor ruse sunt intens distribuite pe rețelele sociale, a mai fost în trecut victima unor atacuri. Organizația și susținătorii săi fac în mod regulat obiectul unor presiuni și proceduri în justiție. 
Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2445 secunde