MAROC: Inculpat pentru un mesaj pe Twitter

151
MAROC: Inculpat pentru un mesaj pe Twitter - 12-1577381478.jpg

Articole recomandate

Jurnalistul și militantul pentru drepturile omului marocan Omar Radi a fost inculpat joi pentru un mesaj pe Twitter în care denunța o decizie a justiției, relatează AFP, citată de Agerpres. Procesul lui Omar Radi urmează să înceapă joi seara, a declarat avocatul său, Said Benhammani. Jurnalistul va fi judecat în virtutea articolului 263 al Codului penal marocan, care prevede pedeapsa cu închisoarea de la o lună la un an pentru ''ultraj față de unul sau mai mulți magistrați''.

Potrivit lui Benhammani, jurnalistul este urmărit în justiție pentru un tweet publicat în aprilie în care denunța verdictul unui magistrat contra membrilor Hirak, o mișcare de contestare socială care a acționat în nordul Marocului în 2016 și 2017. La începutul lunii aprilie, Curtea de Apel din Casablanca (vest) a confirmat pedepsele de până la 20 de ani de închisoare pentru 42 de membri ai Hirak.

Jurnalistul în vârstă de 33 de ani, care colaborează ocazional cu media marocane și străine, a fost convocat și audiat joi de poliția judiciară, care l-a deferit unui procuror. Acesta a decis reținerea sa și urmărirea lui în justiție.

În aprilie, Omar Radi fusese deja audiat prima dată de poliția judiciară și fusese deschisă o anchetă. Miercuri, el a scris pe social media că a primit o nouă convocare din partea Brigăzii naționale a poliției judiciare. ''Nu știu motivele acestei noi convocări'', a spus el.

Arestarea lui Radi a suscitat un val de indignare în mediul online. Noua lege a presei în Maroc care nu mai prevede pedepse cu închisoarea a intrat în vigoare în 2016, dar jurnaliștii continuă să fie urmăriți în justiție conform Codului penal. În ultimul său raport anual privind libertatea presei, organizația 'Reporteri Fără Frontiere' a plasat Marocul pe locul 135 din 180 de țări recenzate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.485 secunde