Marea Britanie avertizează Turcia să evite o acțiune militară unilaterală în nordul Siriei

Marţi, 08 Octombrie 2019
122
Londra a avertizat marți Ankara în legătură cu riscul unei acțiuni unilaterale în nordul Siriei, după ce Statele Unite au început să-și retragă trupele de la frontiera turco-siriană, informează Agerpres, care citează Reuters.


"I-am transmis în mod clar Turciei că trebuie să evite o acțiune militară unilaterală, întrucât aceasta ar destabiliza regiunea și ar periclita eforturile de consolidare a înfrângerii durabile a DAESH (acronimul în arabă pentru Statul Islamic - n.r.)", a declarat Andrew Murrison, secretar de stat în Ministerul de Externe de la Londra.


De asemenea, reprezentantul Regatului Unit a precizat că țara sa se distanțează de afirmația președintelui american Donald Trump conform căreia Londra a fost încântată de decizia SUA de a-și retrage trupele din Siria.


Turcia a trimis militari și vehicule armate în orașele Sanliurfa și Kilis, aflate la granița cu Siria. Unitățile au fost mobilizate pentru a întări posturile militare ale Turciei de-a lungul graniței cu Siria.


În urma unei convorbiri telefonice între președinții american și turc, Donald Trump și Recep Tayyip Erdogan, Casa Albă a provocat o surpriză duminică seara anunțând retragerea forțelor americane care staționează în nordul Siriei, justificând această decizie prin faptul că Turcia se pregătește de efectuarea "operațiunii sale planificate de mult timp" împotriva milițiilor kurde siriene Unitățile de protecție a poporului (YPG).


Forțele americane s-au retras de luni dimineață de pe poziții-cheie în Ras al-Ain și Tal Abyad, în nord-estul Siriei, spre o bază militară situată între cele două sectoare, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).


Ankara consideră YPG drept filiala siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), desemnată ca organizație "teroristă" de Ankara, Washington și Uniunea Europeană.


Pagina a fost generata in 0.3328 secunde