Manifestații la Atena, după închiderea posturilor publice de radio și televiziune

105
Manifestații la Atena, după închiderea posturilor publice de radio și televiziune - manifestatii-1371022097.jpg

Articole recomandate

Guvernul grec a anunțat și a pus imediat în aplicare măsura de închidere a canalelor televiziunii publice ERT, într-o demonstrație de forță inedită împotriva sindicatelor, la presiunea creditorilor săi internaționali. În replică la decizia Executivului, mii de persoane au protestat pe străzile Atenei, în frunte cu jurnaliștii care s-au trezit șomeri.
Posturile radio-televiziunii publice ERT au încetat să mai emită marți, la scurt timp după ora 23.00 (23.00 ora României), sediul principal situat pe un munte în apropiere de Atena fiind neutralizat de poliție, potrivit unei surse sindicale, scrie Mediafax.
"Este ilegal. Guvernul a oprit principalul post de emisie. Seamănă mai mult cu guvernarea lui Ceaușescu decât cu o democrație", a declarat președintele principalului sindicat al salariaților televiziunii, Panayotis Kalfayanis.
Decizia este una fără precedent în Grecia, însă Guvernul a luat-o întrucât posturile publice de radio și televiziune sunt considerate "găuri negre" în care se pierd foarte mulți bani. Este vorba de trei posturi naționale de televiziune și patru de radio, mai multe posturi de radio regionale și unul internațional.
2.500 de angajați ai posturilor publice vor rămâne șomeri în urma deciziei Executivului elen. Ei vor fi concediați în cel mai scurt timp, imediat ce vor fi gata actele în acest sens, și vor primi compensații. De asemenea, vor avea prioritate la reangajare atunci când ERT își va relua activitatea, într-o variantă restrânsă. Nu este clar, însă, când se va întâmpla acest lucru.
Furioși, angajații ERT, dar și mii de locuitori ai Atenei au ieșit în stradă pentru a protesta față de această măsură.
Manifestația nu a impresionat, însă, Guvernul, potrivit căruia ERT este un "fief al risipei și luxului". Și asta într-o perioadă în care toți bugetarii sunt nevoiți să facă sacrificii enorme, iar țara se confruntă cu o criză economică fără precedent. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de legală este decizia.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.465 secunde