Manifestație la Atena împotriva unui proiect de exploatare a aurului

210
1
Manifestație la Atena împotriva unui proiect de exploatare a aurului - halkidiki07780600-1358006840.jpg

Sute de manifestanți au protestat, sâmbătă, la Atena față de un proiect minier canadian de exploatarea a aurului în peninsula Halkidiki (nord), temându-se de pagubele ireversibile pe care acesta le-ar putea produce mediului local, relatează AFP, citată de realitatea.net.

"Da apei, nu aurului", "Păstrați-vă cianura și plecați", "Dacă vreți aur, mergeți să îl căutați în casieriile băncilor", au scandat manifestanții mărșăluind către Parlamentul grec.


În cadrul marșului, tineri manifestanți purtau trunchiuri de copaci în sicrie, în timp ce alții erau îmbrăcați în costume de decontaminare.


Comitetele cetățenești, susținute de stânga radicală Syriza, principalul partid al opoziției grecești, încearcă să obțină abandonarea proiectului încă din 2011, când Guvernul a permis Gold, o filială a grupului canadian Eldorado Gold, să efectueze foraje în regiune.
O altă companie canadiană, TVX, a lansat o operațiune similară în aceeași regiune în anii '90, după care s-a retras în 2003.
Primarul din Salonic și autoritățile locale susțin noul proiect care ar urma să creeze sute de locuri de muncă, dar populația este divizată.


Criticii investiției susțin că exploatarea minieră va contamina rezervele de apă locale și va conduce la poluarea aerului cu substanțe foarte toxice, cum ar fi plumb, cadmiu, mercur și arsenic.


Peninsula Halkidiki din nordul Greciei este o destinație turistică preferată în special de cetățenii țărilor balcanice și de ruși, completează sursa citată.

 

 



Comentează știrea

Alin
12 ianuarie 2013
Importam!

Hai sa chemam pe greci si pe la noi,sa protesteze impotriva exploatarilor de acelasi fel ca noi suntem prea ocupati cu alte chestii si nu suntem in stare sa ne aparam singuri interesele...

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Mai 2012
Stire din Actual : Explozie la Atena
Pagina a fost generata in 0.2214 secunde