Malaezia: Fostul vicepremier Anwar Ibrahim, eliberat din închisoare

192
Malaezia: Fostul vicepremier Anwar Ibrahim, eliberat din închisoare - malaezia-1526471589.jpg

Articole recomandate

Fostul vicepremier malaezian Anwar Ibrahim, condamnat la închisoare pentru sodomie, a fost eliberat, ieri, după ce a obținut grațierea din partea regelui, relatează Xinhua.

Anwar Ibrahim, în vârstă de 70 de ani, care era internat la spital, sub supravegherea poliției, pentru o problemă la umăr, a ieșit din incintă zâmbind și îmbrăcat într-un costum negru, le-a făcut cu mâna susținătorilor adunați în fața clădirii și a urcat într-o mașină pentru a se duce la palatul regal.

Grațierea completă acordată de regele Muhammad al V-lea îi permite fostului vicepremier să revină pe scena politică.

Anwar Ibrahim a executat trei ani din totalul de cinci la care fusese condamnat, sentință despre care a spus că a fost motivată politic.

Demis în 1998 și ulterior arestat pentru corupție și sodomie, într-un mandat anterior al premierului Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim a fost închis din nou, tot pentru sodomie, în 2015, din postura de lider al opoziției.

Fostă "mână dreaptă" a lui Mahathir Mohamad, Anwar Ibrahim s-a împăcat cu acesta înainte de recentele alegeri legislative pentru a-l înlătura pe fostul prim-ministru Najib Razak, implicat într-un vast scandal financiar ce zdruncină Malaezia din 2015.

Coaliția de opoziție condusă de Mahathir și susținută de Anwar a obținut victoria în alegerile din 9 mai împotriva Barisan Nasional (Frontul Național, BN), coaliția ce conducea fosta colonie britanică de la independența sa în 1957. Mahathir Mohamad - redevenit premier la 92 de ani - a promis, în eventualitatea victoriei în alegerile legislative, să îi cedeze locul lui Anwar, odată ce acesta iese din închisoare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5166 secunde