Conform unei analize a Transparency International

Majoritatea statelor nu au mijloace de combatere a corupției în apărare

1144
Majoritatea statelor nu au mijloace de combatere a corupției în apărare - arme-1359468851.jpg

Articole recomandate

Mai mult de două treimi dintre țări, printre care și multe dintre cele recunoscute pentru comerțul cu arme, au mijloace inadecvate de protecție pentru a preveni corupția în sistemele lor de apărare, relevă o analiză Transparency International publicată ieri, informează Reuters. 


Germania și Australia sunt singurele țări dintre cele 82 analizate de Transparency International care au mecanisme anticorupție puternice, conform primului index al organizației care evaluează eforturile guvernelor în combaterea corupției în domeniul apărării. 

Un număr de 57 de state, aproape 70%, au mecanisme slabe de control împotriva corupției, conform analizei, care a clasificat guvernele pe criterii precum nivelul de control parlamentar asupra politicii de apărare și standardele impuse firmelor din domeniul apărării.

Cele 82 de state incluse în index au reprezentat 94% din cheltuielile militare la nivel global în 2011, în valoare de 1.600 de miliarde de do-lari, în timp ce costul global al corupției în sectorul apărării este estimat la cel puțin 20 de miliarde pe an, a precizat organizația anticorupție.

Mark Pyman, directorul Programului de Apărare și Securitate al Transparency International, și-a exprimat speranța că analiza le va permite guvernelor să-și îmbunătățească politicile anticorupție.

Corupția este periculoasă, deoarece trupele "pot să aibă echipamente care nu funcționează", și risipitoare, a spus el. "În special în pe-rioade de austeritate, ideea că este cumva acceptabil că ar trebui să existe corupție în apărare pentru că a fost mereu așa este pur și simplu o sugestie revoltătoare", a adăugat Pyman.

Grupul țărilor cu mecanisme slabe de control împotriva corupției include două treimi dintre cei mai mari importatori de arme cuprinși în ana-liză și jumătate dintre cei mai mari exportatori de arme, a precizat Transparency International.

China, Rusia și Israel, aflate în fruntea țărilor exportatoare de arme, sunt considerate a fi cu risc ridicat de corupție în domeniul apărării. Dintre principalele state importatoare de arme, India, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Thailanda și Turcia au fost incluse în categoria de risc înalt.

În nouă țări - Algeria, Angola, Camerun, Republica Democrată Congo, Egipt, Eritreea, Libia, Siria și Yemen - există un "risc critic" de corupție în sectorul apărării, lipsind măsuri de responsabilizare de bază, notează autorii raportului.

Țările clasificate în categoria "risc foarte ridicat" de corupție sunt Afganistan, Bahrain, Iran, Filipine, Qatar, Arabia Saudită și Sri Lanka.

Statele Unite, Marea Britanie, Suedia și Coreea de Sud sunt țări considerate a avea un "risc scăzut", în timp ce Franța, Spania, Italia și Polonia au fost incluse în grupul de "risc moderat". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 21 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Cât de mare e corupția în porturi
Pagina a fost generata in 0.8397 secunde