Aflat în vizită la Shanghai

Macron pledează pentru un acord comercial China-SUA care protejează interesele altor țări

165
Macron pledează pentru un acord comercial China-SUA care protejează interesele altor țări - macron-1572966389.jpg

Articole recomandate

Președintele francez Emmanuel Macron a pledat, ieri, la Shanghai, pentru un acord comercial între China și SUA care protejează interesele altor țări, începând cu cele din Uniunea Europeană, primul partener economic al Beijingului, relatează agenția AFP, consultată de Agerpres.

Într-un discurs susținut la cea de-a doua ediție a Târgului Internațional de Importuri din China, Emmanuel Macron a condamnat, fără a-l numi pe omologul său american Donald Trump, recursul la "acțiune militară, la arma tarifară, la legea celui mai puternic".

"Războiul comercial nu aduce decât perdanți", a spus liderul francez, adăugând că disputa China-SUA afectează creșterea economică mondială.

Primele două puteri ale lumii se înfruntă de un an și jumătate prin creșteri de tarife vamale, dar speră să ajungă la un acord preliminar în noiembrie.

Donald Trump a anunțat deja că, potrivit termenilor acordului, Beijingul se va angaja să cumpere mai multe produse agricole din SUA.

Celebrând în același timp reușita economică a Chinei din ultimii 40 de ani, președintele francez a făcut apel la Beijing să își deschidă mai mult piața pentru a corecta dezechilibrele globalizării, care stârnesc o "tentație de repliere" printre țările occidentale.

"Avem nevoie de o mai mare deschidere din partea Chinei și a pieței sale", a spus Macron. "Crearea de noi legături de echilibru presupune ca procedurile de acces la piața chineză să fie accelerate, făcute mai transparente, pentru a permite companiilor străine, în special companiilor inovatoare, să se instaleze în China cu încredere. Acest lucru presupune ca firmele noastre să poată beneficia de căi de recurs, de un tratament egal în accesul la subvenții și la piețele publice", a explicat Macron.

În opinia sa, au fost făcute multe lucruri în ultimii ani de către Beijing, în special prin importante reduceri tarifare sau reforme în sectorul financiar. Însă, "facem apel la consolidarea și aprofundarea lor", a mai spus liderul francez.

În a doua sa vizită în doi ani în China, Macron este însoțit de directorii principalelor companii franceze active în cea mai populată țară din lume, precum și ai unor companii care încearcă să pătrundă pe piața chineză, dar care se izbesc uneori de bariere importante.

"Ușa Chinei se va deschide și mai mult", a dat asigurări președintele chinez Xi Jinping, care a inaugurat târgul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.968 secunde