Macron, Merkel și Juncker încearcă să demonstreze unitatea europeană în fața Chinei

311
Macron, Merkel și Juncker încearcă să demonstreze unitatea europeană în fața Chinei - macron-1553645798.jpg

Articole recomandate

Trei dintre cei mai importanți lideri ai Uniunii Europene, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și șeful Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, s-au întâlnit, ieri, la Paris cu președintele chinez Xi Jinping într-o încercare de a-i prezenta o comunitate europeană unită în marile dosare internaționale, comentează agenția France Presse, consultată de Agerpres. 


"Opțiunea evidentă și rațiunea secolului al XXI-lea este aici, într-un parteneriat eurochinez puternic, definit pe baze clare, exigente și ambițioase", a declarat, luni, Emmanuel Macron în finalul întâlnirii cu omologul său chinez la Palatul Elysee, lansând un apel la o Europă unită în jurul unei strategii coerente în dialogul cu China. 


Miza reuniunii de ieri dimineață (înainte de viitorul summit UE-China la 9 aprilie, la Bruxelles) este dublă pentru "bătrânul continent": de a se poziționa în fața Chinei ca un interlocutor credibil în încercarea de a o convinge să-și canalizeze ambițiile economice și diplomatice spre regulile multilateralismului, iar, pe de altă parte, să încerce să unifice o Europă divizată în fața apetitului Beijingului, pe care Comisia Europeană îl califică drept un rival sistemic. 


"Este necesar să consolidăm unitatea europenilor în raport cu marile puteri precum China sau Statele Unite. Pentru aceasta, vom acționa în cadrul cuplului franco-german și la nivelul UE", a concluzionat o sursă de la președinția franceză, adăugând că trebuie de asemenea de "construit cu China o agendă pozitivă, în special în domeniul climatului, în cadrul unui multilateralism în criză". 
UE se simte prinsă între un Donald Trump și abordarea sa contractuală în relațiile internaționale, pe de o parte, și expansiunea chineză, pe de altă parte, prin proiectul său de "Noul Drum al Mătăsii" și investițiile sale masive în aproape întreaga lume și în Europa, ca în Italia, ultima țară care s-a lăsat sedusă. 


"Lumea traversează mutații fără precedent: China, Franța și Europa se află toate într-un moment crucial în dezvoltarea lor", a declarat, luni după-amiază, Xi Jinping, în prima zi a vizitei sale oficiale în Franța, după ce a trecut prin Italia și Monaco. 
În timp ce Franța dorește să pună lupta împotriva schimbărilor climatice în centrul acestei revitalizări a multilateralismului, Xi a declarat: "Am venit în Franța cu dorința de a munci astfel încât parteneriatul nostru strategic global să fie în prim-planul provocărilor timpurilor noastre". 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5521 secunde