Macedonia de Nord așteaptă anul acesta primirea în NATO

Marţi, 16 Iulie 2019
90
Președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a declarat, luni, că țara sa speră să devină anul acesta membră a NATO și să afle data începerii negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Statele membre ale Alianței Nord-Atlantice au semnat, în februarie, un acord care permite primirea fostei republici iugoslave, după încheierea disputei cu Grecia privind denumirea Macedonia. Procedura de ratificare durează în mod normal un an.

În privința negocierilor cu UE, Comisia Europeană a recomandat oficial, în mai, începerea procedurii. Pendarovski, aflat într-o vizită în Slovenia, prima după ce a fost ales, a afirmat că se așteaptă ca Uniunea să accepte în octombrie recomandarea respectivă.

În iunie 2018, guvernele de la Atena și Skopje au pus capăt unui diferend de decenii privind denumirea fostei republici iugoslave Macedonia - nume similar cu al provinciei istorice din nordul Greciei. În ciuda opoziției naționaliste din ambele țări, prin acordul de la Prespa, a fost acceptată denumirea Macedonia de Nord, care a devenit oficială anul acesta. S-a deschis astfel calea aderării țării la NATO și UE, demersuri blocate anterior de Grecia.

Pagina a fost generata in 0.4871 secunde