X
X
Mai multe ştiri online:

Macedonia de Nord așteaptă anul acesta primirea în NATO

Ştire online publicată Miercuri, 17 Iulie 2019. Autor: Cuget Liber Online.
Președintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a declarat, luni, că țara sa speră să devină anul acesta membră a NATO și să afle data începerii negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Statele membre ale Alianței Nord-Atlantice au semnat, în februarie, un acord care permite primirea fostei republici iugoslave, după încheierea disputei cu Grecia privind denumirea Macedonia. Procedura de ratificare durează în mod normal un an.

În privința negocierilor cu UE, Comisia Europeană a recomandat oficial, în mai, începerea procedurii. Pendarovski, aflat într-o vizită în Slovenia, prima după ce a fost ales, a afirmat că se așteaptă ca Uniunea să accepte în octombrie recomandarea respectivă.

În iunie 2018, guvernele de la Atena și Skopje au pus capăt unui diferend de decenii privind denumirea fostei republici iugoslave Macedonia - nume similar cu al provinciei istorice din nordul Greciei. În ciuda opoziției naționaliste din ambele țări, prin acordul de la Prespa, a fost acceptată denumirea Macedonia de Nord, care a devenit oficială anul acesta. S-a deschis astfel calea aderării țării la NATO și UE, demersuri blocate anterior de Grecia.

Distribuie :

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.3385 secunde