Lovitură năucitoare pentru ISIS. Abu Bakr al-Baghdadi a fugit din Mosul

267
Lovitură năucitoare pentru ISIS.  Abu Bakr al-Baghdadi a fugit din Mosul - loviturapentruisis-1489065274.jpg

Articole recomandate

Șeful grupării Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fugit de la Mosul când s-au apropiat trupele irakiene, a declarat presei un oficial din ministerul american al apărării.

Sursa citată de AFP a apreciat că al-Baghdadi nu avea nicio influență asupra tacticii jihadiștilor, ci a dat probabil doar principalele orientări strategice comandanților militari, pe care i-a lăsat să lupte în continuare. Reprezentantul Pentagonului a apreciat că Statul Islamic ar intenționa să se replieze pe valea Eufratului, după ce va pierde orașele Mosul din Irak și Raqqa din Siria.

"Nu cred că au renunțat să ocupe teritorii în cadrul unui califat" în estul Siriei și vestul Irakului, a adăugat el.

Liderul SI este urmărit de forțele speciale și serviciile de informații ale SUA, la fel ca fostul conducător al Al-Qaida, Osama bin Laden. Al-Baghdadi a proclamat "califatul" SI chiar la Mosul, în iunie 2014.

Forțele guvernamentale irakiene au recucerit partea de est a orașului și se pregătesc să ia cu asalt centrul vechi, situat în partea de vest.

Militarii americani consideră că SI este slăbit, iar serviciile de informații afirmă că liderii organizației jihadiste au început să plece și din Raqqa spre locuri mai sigure, în aval pe Eufrat.

Oficialul din ministerul apărării citat de AFP a arătat că SI a pierdut 65% din teritoriile pe care le controla la apogeul expansiunii sale, în 2014, și aproape jumătate din combatanți. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.589 secunde