Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, neagă genocidul de la Srebrenica

186
Liderul sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, neagă genocidul de la Srebrenica - liderul-1534425241.jpg

Articole recomandate

Liderul entității sârbilor bosniaci, Milorad Dodik, a contestat faptul că masacrul din 1995 de la Srebrenica a fost un genocid comis împotriva musulmanilor bosniaci și a spus că numărul celor executați a fost manipulat, relatează agenția DPA, consultată de Agerpres.

"Mulți dintre cei îngropați au fost uciși în luptă și pe lista respectivă (n.r. - a victimelor îngropate) există oameni încă în viață", a declarat Milorad Dodik în parlamentul entității sârbe din Bosnia, Republica Srpska (RS).

După încheierea războiului intercomunitar (1992-1995), Bosnia a fost divizată în două entități principale, o federație croato-musulmană și entitatea sârbă, Republika Srpska. Acestea au o mare autonomie, dar reunite prin instituții slabe.

Deputații RS s-au reunit pentru a discuta un raport din 2004 care încearcă să facă lumină asupra evenimentelor de la Srebrenica, când forțele sârbilor bosniaci au executat circa 8.000 de bărbați și băieți bosniaci și au expulzat restul populației musulmane.

Curtea Internațională de Justiție a ONU a decis în 2007 că aceste crime comise în iulie 1995, cu puțin timp înainte de sfârșitul războiului din Bosnia, a fost un genocid comis de sârbi.

De asemenea, mai mulți ofițeri sârbi bosniaci au fost condamnați pentru genocid de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI). Ambele instanțe au sediile la Haga, în Olanda.

Dodik a contestat verdictele, atât internaționale cât și interne. "Nu există nicio justiție atunci când se pronunță tribunalul de la Haga, cu atât mai puțin atunci când o face Curtea din Bosnia-Herțegovina", a spus el. "Ideea genocidului a apărut la începutul conflictului", a declarat Dodik, adăugând că evenimentul de la Srebrenica "a fost o tragedie aranjată cu scopul de a sataniza sârbii".

Inițial premier al Republika Srpska din 2006, Milorad Dodik este președintele acesteia din 2010. Din această funcție, el critică frecvent instituțiile Bosniei, pe care o descria în 2016, într-un interviu pentru AFP, drept "un loc pe care nimeni nu-l dorește, un concept ratat". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2264 secunde