Liderii din UE, reuniți la Bruxelles sub presiunea de a găsi soluții la criza migrației

175
Liderii din UE, reuniți la Bruxelles sub presiunea de a găsi soluții la criza migrației - liderii-1530192311.jpg

Articole recomandate

Liderii din Uniunea Europeană s-au reunit, ieri, într-un summit la Bruxelles, sub presiunea de a arăta progrese în dezbaterea de durată din blocul comunitar asupra migrației, în contextul în care schimbările politice din Germania și Italia au readus subiectul în actualitate, comentează agenția DPA, consultată de Agerpres.

Summitul de două zile s-ar putea dovedi un moment crucial pentru blocul comunitar, în contextul în care neînțelegerile persistente privind migrația ar putea amplifica faliile deja adânci și ar putea amenința unitatea UE într-un context în care presiunea este tot mai mare, nu doar din partea Rusiei, dar și din cauza relațiilor dificile cu Statele Unite conduse de Donald Trump.

"Mizele sunt mari, iar timpul este scurt", a atras atenția președintele Consiliului European, Donald Tusk, într-o scrisoare adresată liderilor europeni.

El a mai subliniat că, dacă șefii de stat și de guvern nu vor putea găsi o soluție la migrație, ei riscă să piardă în fața forțelor radicale antieuropene, antiliberale și autoritare.

Tusk a propus ca liderii din UE să convină asupra a trei inițiative: instituirea unor platforme de debarcare în afara Europei, crearea unui buget special pentru a combate migrația ilegală și întărirea cooperării cu țările de origine și de tranzit.

Summitul survine în contextul în care cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu o presiune tot mai mare în țară, unde ministrul de Interne Horst Seehofer i-a oferit ca termen limită sfârșitul lunii iunie pentru a reduce numărul de solicitanți de azil care intră în Germania, în caz contrar guvernul riscând să se prăbușească.

Noul guvern din Italia amplifică de asemenea presiunea politică: a reaprins dezbaterea privind împărțirea responsabilității blocând intrarea în porturile Italiei pentru două nave de salvare cu migranți în ultimele două săptămâni, făcând în același timp apel la o schimbare radical în politica UE privind migrația.

Alte subiecte de pe agenda summitului sunt comerțul, în contextul deciziei recente a președintelui american Donald Trump de a impune taxe pe produsele de oțel și aluminiu provenite din UE, negocierile cu Marea Britanie privind Brexit-ul, reforma zonei euro și securitatea și apărarea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2274 secunde