Legea care acordă un loc sporit limbii albaneze, adoptată în Macedonia

131
Legea care acordă un loc sporit  limbii albaneze, adoptată în Macedonia - legea-1521116715.jpg

Articole recomandate

Parlamentul macedonean a adoptat, miercuri, pentru a doua oară după vetoul președintelui Gjorge Ivanov, o lege care acordă un loc sporit limbii albaneze, în pofida puternicei opoziții a dreptei naționaliste VMRO-DPMNE, transmite AFP.

Legea, ce prevede ca membrii minorității albaneze să poată solicita folosirea limbii materne în toate instituțiile statului, a fost adoptată cu 64 voturi din totalul de 120. Adoptarea sa era una din condițiile partidelor etnice albaneze pentru a participa la coaliția cu social-democrații premierului Zoran Zaev. Formarea acestei coaliții a dus la pierderea guvernării de către dreapta naționalistă, aflată la putere din 2006.

Conform noii legi, albanezii - care formează 20-25% din populația de 2,1 milioane de locuitori a Macedoniei - își vor putea utiliza limba în relațiile cu administrația, serviciile de sănătate, justiția, poliția etc. Totodată, limba albaneză va putea fi folosită în parlament de deputații acestei minorități.

Până în prezent, albaneza era recunoscută de administrație și instituțiile publice doar în localitățile cu populație albaneză numeroasă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 3.0189 secunde