Kazahstanul va înlocui alfabetul chirilic cu cel latin

173
Kazahstanul va înlocui alfabetul chirilic cu cel latin - 1200arhaicrenastereaalfabetcompl-1492332219.jpg

Articole recomandate

Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 76 de ani, a cerut Guvernului de la Astana să înceapă pregătirile și să stabilească un calendar pentru renunțarea la alfabetul chirilic și înlocuirea acestuia cu cel latin, se arată într-un articol publicat de oficiosul Egemen Kazahstan, potrivit Digi 24.


Limba kazahă, un idiom turcofon, utilizează o versiune modificată a alfabetului chirilic, cu 42 de caractere. Kazahstanul a mai utilizat alfabetul latin, dar a renunțat la acesta în 1940, pe vremea când făcea parte din Uniunea Sovietică.


Președintele țării le-a solicitat academicienilor și reprezentanților societății civile să elaboreze în acest an o nouă normă pentru alfabetul kazah și să publice cărți în baza acestuia începând de anul viitor.


Calendarul acestei reforme urmează să se încheie în 2025, anul în care, potrivit lui Nazarbaiev, Kazahstanul va trece definitiv la alfabetul latin.


Nursultan Nazarbaeiv, aflat la putere de 25 de ani, spune că acest demers se înscrie în eforturile de modernizare a Kazahstanului, cea mai mare țară din Asia Centrală.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 28 Aprilie 2015
Stire din Actual : Un nou mandat, cu 97% din voturi
Pagina a fost generata in 0.3876 secunde