Jumătate dintre micii întreprinzători din turism nu au apelat la măsurile de sprijin economic

169
Jumătate dintre micii întreprinzători din turism nu au apelat la măsurile de sprijin economic - ecoturism-1588855045.jpg

Articole recomandate

Aproape jumătate dintre micii întreprinzători români din turism (46%) nu au apelat la măsurile de sprijin economic din perioada stării de urgență, iar 5 din 10 deținători ai unor astfel de afaceri au afirmat că pot relua activitatea fără nicio problemă, arată rezultatele unui studiu realizat de Asociația de Ecoturism din România (AER) în rândul afacerilor de mici dimensiuni din destinații cu profil ecoturism, informează agerpres.ro.


Conform cercetării de specialitate, 92% dintre cei care conduc afaceri de mici dimensiuni în turism au spus că au în plan să implementeze măsuri suplimentare de protecție, în timp ce 8% nu s-au gândit încă la așa ceva. Totodată, peste o treime (37%) consideră că setul de măsuri de siguranță trebuie să fie elaborat de către autoritățile centrale (Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri - Direcția de Turism), însă 41% dintre respondenți au considerat că ei înșiși sunt responsabili de elaborarea acestor măsuri.


În ceea ce privește opțiunea de a apela la măsurile guvernamentale de sprijin economic din perioada stării de urgență, aproape jumătate dintre cei chestionați (46%) au menționat că nu au accesat respectivele facilități, întrucât aceștia reprezintă în special afaceri foarte mici, fără angajați, cum ar fi mici pensiuni sau ghizi turistici ce lucrează pe cont propriu.


De asemenea, aproximativ jumătate din totalul micilor întreprinzători susțin că pot relua activitatea fără nicio problemă, dar 40% sunt totuși în expectativă față de posibilitatea de contaminare a lor, a oaspeților și a comunității locale. În același timp, 11% au intenția să întârzie reluarea activității de teama contaminării.


Majoritatea respondenților (39%) reiau activitatea de îndată ce va fi posibil, două treimi cred că vor reveni pe piață din luna iunie, iar peste un sfert (29%) din iulie.


Pe baza concluziilor studiului, reprezentanții AER au emis și o serie de recomandări. Astfel, ar fi nevoie de elaborarea și implementarea rapidă și eficientă a unui set de măsuri de sprijin, adecvat micilor întreprinzători din turism (unități de cazare de mici dimensiuni, agenții - incoming și intern, și ghizi), precum și de elaborarea unor ghiduri de măsuri de siguranță în grupuri de lucru mixte, cu implicarea mediului asociativ și a autorităților naționale din domeniile turism și sănătate, specifice fiecărui tip de activitate (cazare și servirea mesei de către unități de cazare de mici dimensiuni, activități în grupuri mici în natură sau zone mai puțin aglomerate, drumeție, cicloturism, călărie, observare păsări, observare urși vizite la obiective culturale locale etc.).


O altă recomandare se referă la recunoașterea oficială a ghidurilor cu măsuri de siguranță de către Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei și Mediului de Afaceri - Direcția de Turism, cât și implementarea lor în parteneriat cu asociațiile de turism naționale, asociațiile regionale și locale pentru redeschiderea activității în condiții de siguranță și creșterea încrederii publicului în a călători.


Totodată, se amintește de relansarea, în cursul lunii iunie, a activității micilor întreprinzători din turism pe baza implementării măsurilor de siguranță recunoscute oficial.


Asociația de profil precizează că recomandările sunt adresate Guvernului României și, în egală măsură, asociațiilor specifice din turism, pentru relansarea activității micilor întreprinzători, care pot debloca în faza imediat după relaxarea stării de urgență, o bună parte a activității sectorului turistic.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8568 secunde