Jens Stoltenberg: "Pacea în Afganistan, mai aproape ca oricând"

147
Jens Stoltenberg:

Articole recomandate

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, ieri, că pacea în Afganistan "este mai aproape ca oricând'', în ciuda intensificării luptelor în plin proces de negociere la Doha în vederea încheierii acestui conflict de lungă durată, transmite EFE.


"Vedem acum o oportunitate reală de pace în Afganistan, suntem mai aproape ca oricând de un acord de pace", a spus Stoltenberg, după o întâlnire la Wellington cu șefa guvernului Noii Zeelande, Jacinda Ardern.


În timp ce la Doha se desfășoară cea de-a opta rundă de discuții de pace între reprezentanții Statelor Unite și talibani, pe teren pare că părțile aflate în conflict au intensificat luptele în căutarea unei poziționări mai bune în negocierea unui acord favorabil intereselor proprii.


Un recent raport al misiunii ONU în Afganistan asupra victimelor civile indică faptul că în prima jumătate a anului s-au înregistrat 1.366 de morți și 2.446 de răniți, cifre extrem de ridicate după aproape 20 de ani de război.
Stoltenberg a subliniat necesitatea păcii pentru ca această țară să nu mai găzduiască teroriști, iar mesajul pentru talibani este că "vor obține mai mult la masa negocierilor" decât pe câmpul de luptă din Afganistan, stat în care "nu va exista o pace durabilă fără totala incluziune a femeilor".


Cu același prilej, Ardern a anunțat că Noua Zeelandă va asuma trei poziții în Afganistan, țară în care contribuie la formarea forțelor locale, dedicate dezvoltării păcii, securității și femeilor.
Războiul din Afganistan, care a început cu intervenția militară americană și a țărilor aliate în 2001, după atentatele din 11 septembrie din SUA, se află într-o etapă marcată de un anume optimism ca urmare a progresului înregistrat în negocierile de pace, mai notează EFE.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4762 secunde