Japonia se reculege la Hiroshima, la 75 de ani de la primul atac nuclear din istorie

Joi, 06 August 2020
82
Japonia a comemorat joi primul atac nuclear din istorie, care a avut loc în urmă cu 75 de ani la 6 august 1945 la Hiroshima, în contextul particular al pandemiei de coronavirus ce a forțat limitarea în acest an a omagiilor aduse victimelor, relatează France Presse.


Supraviețuitori ai bombei atomice, descendenți ai victimelor, prim-ministrul japonez Shinzo Abe și câțiva reprezentanți oficiali străini au participat la principala ceremonie de comemorare, la începutul dimineții la Hiroshima (vestul Japoniei), majoritatea purtând măști.


Marele public, pe de altă parte, nu a fost invitat la eveniment din cauza COVID-19 și a trebuit să se mulțumească să urmărească ceremonia online. Alte evenimente au fost complet anulate, inclusiv ceremonia lumânărilor plutitoare de la Hiroshima, de la căderea nopții în fiecare 6 august în memoria victimelor.


O rugăciune tăcută a avut loc la ora locală 8.15 (miercuri 23.15 GMT), marcând momentul exact când bomba atomică a explodat pe cerul Hiroshimei în urmă cu 75 de ani.
"Nu trebuie să permitem niciodată repetarea acestui trecut dureros", a declarat într-un discurs primarul orașului, Kazumi Matsui, scrie Agerpres.


"Mă angajez să fac tot posibilul pentru a asigura o lume fără arme nucleare și o pace durabilă", a promis la rândul său Abe, care a fost adesea criticat pentru intenția sa de a revizui constituția pacifistă a Japoniei.


Bomba "Little Boy" a făcut aproximativ 140.000 de morți la Hiroshima. Multe victime au fost ucise pe loc și multe altele au murit din cauza rănilor sau a radiațiilor în săptămânile și lunile care au urmat.


Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a fost lansată asupra Nagasaki (sud-vest), provocând încă 74.000 de morți.


Aceste două bombe de o putere distructivă fără precedent la acea vreme au îngenuncheat Japonia: pe 15 august 1945, împăratul Hirohito a anunțat capitularea în fața Aliaților, marcând astfel sfârșitul Celui de-Al Doilea Război Mondial.


Cu toate acestea, istoricii continuă să dezbată dacă acest atac nuclear dublu chiar a salvat mai multe vieți prin precipitarea sfârșitului conflictului.


Mulți consideră crime de război atacurile nucleare de la Hiroshima și Nagasaki, din cauza amplorii fără precedent a devastării și a numărului mare de victime civile.


Statele Unite nu și-au cerut niciodată oficial scuze. Dar în 2016, Barack Obama a devenit primul președinte american în funcție care s-a dus la Hiroshima, unde a adus un omagiu victimelor și a chemat la o lume fără arme nucleare. 


Pagina a fost generata in 0.1614 secunde