Israelul, definit prin lege statul-națiune al poporului evreu

219
Israelul,  definit prin lege statul-națiune  al poporului evreu - israelul-1532004105.jpg

Articole recomandate

Parlamentul israelian a adoptat, ieri, un proiect de lege care definește Israelul drept "statul-națiune al poporului evreu", document în care un controversat articol ce prevede rezervarea de noi localități pentru evrei a fost modificat, relatează AFP.

Textul documentului, adoptat cu 62 de voturi "pentru" și 55 "împotrivă", prevede îndeosebi că ebraica devine singura limbă oficială a Israelului, după ce araba avea un statut identic cu cel al limbii ebraice, și declară că "așezările evreiești în Israel țin de interesul național".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a exprimat satisfacția în legătură cu acest vot. "Este un moment decisiv în istoria statului Israel care înscrie în marmură limba noastră, imnul nostru și drapelul nostru", a declarat Natanyahu, la finalul votului.

Textul amendat afirmă că "statul consideră că dezvoltarea de așezări evreiești ține de interesul național și că statul va lua măsuri pentru a încuraja, pentru a face să progreseze și să slujească acest interes".

În precedenta versiune, proiectul de lege evoca posibilitatea înființării de localități rezervate exclusiv evreilor, ceea ce îi excludea pe cetățenii arabi israelieni, care reprezintă 17,5% din populația totală israeliană, evreiască într-o majoritate foarte puternică.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6195 secunde