Iranul și-a notificat vecinii cu privire la proiectul său de securitate regională

208
Iranul și-a notificat vecinii cu privire la proiectul său de securitate regională - iranul-1572808631.jpg

Articole recomandate

Iranul a anunțat, sâmbătă, că a transmis oficial țărilor riverane Golfului proiectul său de securitate și cooperare regională, prezentat în septembrie la ONU, potrivit France Presse. 


Președintele iranian, Hassan Rouhani, a trimis textul integral al acestui proiect conducătorilor țărilor din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) și Irakului și le-a cerut să coopereze în vederea punerii sale în practică, indică un comunicat al Ministerului de Externe iranian. 


CCG grupează Arabia Saudită, Bahreinul, Emiratele Arabe Unite (EAU), Kuweitul, Qatarul și sultanatul Oman. 
Pe fondul escaladării tensiunilor în Golf între Iran și SUA, Rouhani a prezentat în linii mari, la 25 septembrie, la ONU, un proiect de cooperare în materie de securitate numit "Inițiativa de pace la Ormuz" sau "HOPE" ("Speranța"), potrivit acronimului său în limba engleză - deschis participării țărilor din regiune. 


Relațiile Iranului cu unele țări din CCG sunt extrem de tensionate, în special cu Arabia Saudită și EAU, aliate ale SUA, cărora Teheranul le reproșează intervenția militară în Yemen împotriva rebelilor houthi, susținuți de Republica islamică. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3209 secunde