Iranul A RECUNOSCUT că a doborât, din greșeală, avionul ucrainean

163
Iranul A RECUNOSCUT că a doborât, din greșeală, avionul ucrainean - avion-1578732487.jpg

Articole recomandate

Iranul a recunoscut, sâmbătă, că a doborât avionul ucrainean în care se aflau 176 de oameni.


Televiziunea de stat iraniană a precizat într-un comunicat că avionul ucrainean zbura aproape de o zonă militară sensibilă și că a fost doborât din cauza unei erori umane.


Cei responsabili vor fi trași la răspundere, menționează televiziunea de stat iraniană.


Potrivit Agerpres, care citează AFP, armata iraniană a afirmat că a lovit avionul din "eroare".


Iranul regretă ‘profund’ această prăbușire, ‘o mare tragedie și o eroare impardonabilă’, a declarat președintele iranian Hassan Rouhani.


‘Ancheta internă a forțelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbușirea avionului ucrainean și moartea a 176 de nevinovați’, a transmis el pe Twitter.


Puțin mai devreme, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif exprimase deja ‘regrete, scuze și condoleanțe’, insistând însă că Washingtonul nu este străin de această dramă. O ‘eroare umană în timp de criză cauzată de aventurismul american a dus la dezastru’, a scris el într-un tweet.


Javad Zarif făcea aluzie la tensiunea provocată de uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid cu dronă la Bagdad, la decizia președintelui american Donald Trump. Teheranul a replicat printr-un tir cu rachete împotriva unor baze din Irak unde erau staționați militari americani.


Prima mărturisire fusese formulată de forțele armate iraniene, care au vorbit despre o ‘eroare umană‘, explicând că aparatul de zbor a fost luat drept un ‘avion ostil’. ‘Responsabilul’ pentru această eroare va fi adus ‘imediat’ în fața justiției, a mai indicat Statul Major iranian.


Avionul ucrainean zburase deasupra unui sit militar sensibil aparținând Gardienilor Revoluției și a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, potrivit Reuters.


Schimbarea de poziție este una spectaculoasă, pentru că până acum Teheranul dezmințise categoric teza, privilegiată de mai multe state, în special de Canada, conform căreia avionul ucrainean ar fi fost lovit de o rachetă.


Iranul a negat categoric vineri ipoteza potrivit căreia Boeing-ul 737, care s-a prăbușit miercuri în apropiere de Teheran, ar fi fost lovit de o rachetă, ipoteză susținută de mai multe țări, în special Canada.


Zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International (UAI) s-a prăbușit la vest de Teheran la scurt timp după decolare.


Între timp, postul de televiziune CNN a intrat în posesia unei înregistrări în care vedem avionul de pasageri care se prăbușește imediat după decolarea de pe aeroportul din Teheran.


În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere și difuzate de CNN se vede cum avionul Boeing 737 se prăbușește într-o mare de flăcări pe un teren de lângă Teheran. Autenticitatea filmării a fost confirmată de Autoritatea Aviatică Civilă din Iran.


În tragedie și-au pierdut viața 176 de persoane, printre care zeci de canadieni. Potrivit unui expert în aviație, sistemul de rachete TOR folosit de armata iraniană ar fi putut lovi aeronava ucraineană.


Vadim Lukashevich, expert în aviație: "O astfel de rachetă este trasă în direcția avionului și, de obicei, explodează la o anumită distanță, între 10 și 15 metri (de țintă). Nu este nevoie ca racheta să lovească avionul pentru a-l doborî. Poate rata ținta și exploda oriunde, aproape de coadă sau de botul avionului, deasupra sau sub avion."


Tipul de rachetă din dotarea armatei iraniene nu este la fel de puternic precum cel considerat responsabil de doborârea unui avion în Ucraina în iulie 2005.


Între timp, experții ucraineni trimiși la locul dezastrului din Iran au analizat nu mai puțin de 7variante privind doborârea avionului de pasageri.


Oleksiy Danilov, Consiliul de Securitate al Ucrainei: "Aș dori să subliniez că sunt șapte posibile cauze (ale prăbușirii avionului ucrainean) care sunt anchetate, dar jurnaliștii continuă să acorde atenție doar uneia dintre acestea. Cei 45 de anchetatori ai noștri lucrează în prezent în Teheran și, în funcție de informațiile furnizate, vom proceda la stabilirea cauzei catastrofei."


Specialiștii au primit din partea autoritătilor de la Teheran acces la cutiile negre ale aeronavei. Și urmează să analizeze conversațiile dintre piloți și turnul de control.


Pe de altă parte, soția unuia dintre piloți își amintește ultima discuție avută cu bărbatul.


Kateryna Gaponenko, văduva pilotului: "Sigur că am avut unele îngrijorări. Am avut multe îngrijorări. I-am cerut să nu zboare. I-am spus: ‘Nu zbura.’ Dar el mi-a replicat și a spus: ‘Cine va pilota avionul dacă nu o voi face eu? Sunt în program, așa că trebuie să zbor.’ Dar i-am cerut să rămână."


Autoritătile din Ucraina au subliniat că au primit "date importante" din Statele Unite referitoare la catastrofa aviatică din Iran, dar ministrul de Externe a refuzat să ofere detalii. Doar a precizat că este vorba despre "informații secrete".




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9604 secunde