India, lovită puternic de ciclonul Fani. Peste un milion de persoane au fost evacuate

234
India, lovită puternic de ciclonul Fani. Peste un milion de persoane au fost evacuate - ciclonulfani-1556896314.jpg

Articole recomandate

Puternicul ciclon Fani a atins zona de uscat în estul Indiei, vineri, la 08:00 ora locală (02:30 GMT), au anunțat serviciile indiene de meteorologie citate de AFP.
"Am înregistrat vânturi care au atins 175-180 km/h (...)", a indicat pentru AFP un reprezentant al serviciilor meteorologice din statul Odisha, H.R. Biswas.


Autoritățile indiene au ordonat evacuarea a peste un milion de persoane din unele zone estice ale Indiei care s-ar putea afla pe traiectoria furtunii, cea mai puternică înregistrată în această regiune în ultimii peste 20 de ani.


Conform prognozelor, ciclonul va fi însoțit de vânturi de 180-190 km/h, cu rafale de 200 km/h, care ar echivala cu un uragan de categoria trei sau patru, potrivit Agerpres. 


După ce ciclonul a atins zona de uscat în statul Odisha, la sud de Calcutta, serviciile meteorologice indiene au anunțat că se așteaptă ca acesta să urmeze o traiectorie ce va traversa zonele populate de peste 100 de milioane de persoane și să treacă apoi de statul Bengalul de Vest, înainte de a ajunge sâmbătă în Bangladesh și de slăbi treptat din intensitate.


Potrivit prognozelor, nivelul apelor ar putea crește cu un metru și jumătate în Odisha și există risc de inundații în zonele joase în care aproximativ 10.000 de persoane și-au pierdut viața în urma unui ciclon în 1999.


Imagini cu mai mulți copaci dezrădăcinați pe litoralul statului Andhra Pradesh au fost difuzate de protecția civilă.
La rândul său, Guvernul din Bangladesh a plasat armata în stare de alertă și a dat ordin de evacuare în 19 districte aflate în regiuni costiere unde au fost deschise peste 4.000 de adăposturi anticiclon, potrivit unui responsabil din cadrul serviciilor de intervenție de urgență, Mohammad Hashim, potrivit Agerpres. 


Sezonul ciclonic din India durează în general din aprilie până în decembrie, iar furtunile severe conduc deseori la evacuarea a zeci de mii de persoane, dar și la numeroase decese și pagube materiale.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4676 secunde