Închisoare pe viață pentru 15 persoane, inclusiv șefi din poliție, implicate într-un scandal de corupție

287
Închisoare pe viață pentru 15 persoane, inclusiv șefi din poliție, implicate într-un scandal de corupție - anbnjnc9odawjmhhc2g9nddknduzymzh-1552915869.jpg

Articole recomandate

Un tribunal turc a condamnat luni la închisoare pe viață 15 persoane, printre care cel puțin patru foști șefi din poliție aflați la originea unui răsunător scandal de corupție din 2013 care i-a vizat pe apropiați ai actualului președinte Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, preluând Anadolu.Inculpații au fost condamnați pentru "tentativă de răsturnare a guvernului".

Unii dintre inculpați au fost găsiți vinovați și de "apartenență la o organizație teroristă armată", într-un proces în care aproape 70 de persoane au fost judecate pentru presupusa implicare în acest scandal de corupție, izbucnit în decembrie 2013.

Scandalul, care a zguduit puterea lui Erdogan, pe atunci șef al guvernului, a vizat mai mulți miniștri și apropiați ai liderului turc, acuzați de primire de mită sau de alte ilegalități. Mai mulți miniștri, apropiați ai lui Erdogan, au demisionat atunci.

Scandalul a fost însă rapid înăbușit, iar sute de polițiști și de magistrați având legătură cu ancheta au fost arestați sau transferați.

Erdogan a respins acuzațiile și a pus scandalul pe seama unui "complot" al predicatorului Fethullah Gülen, fostul aliat devenit principalul său adversar.

Clericul, rezident în SUA de două decenii, este acuzat de asemenea de Ankara că ar fi orchestrat tentativa de puci din iulie 2016.

Autoritățile turce și media controlate de stat descriu acum scandalul de corupție din 2013 ca "o tentativă de stat judiciară" ce a premers tentativa de puci din 2016.

Ankara îi acuză pe susținătorii lui Gülen că au infiltrat cu răbdare instituțiile turce, printre care justiția, poliția, învățământul, pentru a crea un "stat paralel".

După tentativa de puci din 2016, autoritățile au declanșat epurări de o amploare fără precedent împotriva susținătorilor presupuși ai lui Gülen, dar și a unor opozanți kurzi și jurnaliști, arestând zeci de mii de persoane.

Sursa: Agerpres





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.736 secunde