După Olanda și Finlanda...

Încă două importante state UE se opun aderării României la Schengen. Vezi care sunt acestea

2698
Încă două importante state UE se opun aderării României la Schengen. Vezi care sunt acestea - schengen1-1316595370.jpg
România și Bulgaria trebuie să-și facă în continuare griji pentru aderarea la Schengen, întrucât Olanda, dar și Franța și Germania s-ar opune formulei de compromis a aderării în etape propusă de președinția poloneză a Consiliului UE, scrie cotidianul austriac Kurier, citând "diplomați UE".

Informația este oarecum surprinzătoare, pentru că, din ceea ce se știa, Germania și Franța susțineau o aderare în etape și chiar ar fi lucrat la un document în acest sens.

Miniștrii de interne din UE trebuie să ia o decizie joi în privința unui calendar al aderării, scrie cotidianul austriac. Miercuri, ambasadorii UE discută din nou despre compromisul polonez (în COREPER - n.r.), adaugă publicația.

Președinția poloneză propunea o formulă de compromis prin care România și Bulgaria să se alăture Schengen mai întâi prin deschiderea granițelor aeriene, la 1 octombrie, urmând ca desființarea controalelor la frontierele terestre să aibă loc abia în iulie 2012.

Președinția poloneză a UE speră să convingă țările care au avut obiecții față de această soluție a aderării în etape, pentru a evita o blocadă. În orice caz, subiectul este foarte delicat, au declarat surse apropiate Consiliului. Până în prezent, mai precizează Kurier în articolul publicat marți la prânz, nicio țară nu a cerut scoaterea acestei teme de pe agenda consiliului miniștrilor de interne.

Surse de la Bruxelles au declarat ieri pentru NewsIn că, în actualele condiții, există posibilitatea ca subiectul aderării României la Schengen să fie scos de pe agenda Consiliului JAI din 22 septembrie și amânat pentru următoarea reuniune. România ar obține astfel timp pentru a continua negocierile și a găsi o soluție avantajoasă la această problemă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5478 secunde