În Marea Britanie, ieșirea din UE nu mai este un subiect tabu

301
În Marea Britanie, ieșirea din UE  nu mai este un subiect tabu - londra-1353337280.jpg
Euroscepticismul în Marea Britanie a fost exacerbat de criza din zona euro, iar o ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană este discutată în prezent fără perdea - mai puțin în cazul în care apelurile Londrei la reformă sunt luate în serios la Bruxelles, transmite EUBusiness.

Ambivalența Marii Britanii față de proiectul european poate fi explicată printr-o convingere cronicizată potrivit căreia UE rămâne în esență o piață comună pentru a facilita comerțul, a explicat Paul Whiteley, profesor de științe politice la Universitatea Essex.

"Marea Britanie a devenit un stat membru UE datorită avantajelor economice. Era foarte axată pe comerț", a declarat el, pentru AFP. Deci, poate nu este surprinzător faptul că sprijinul britanic pentru apartenența la UE a scăzut dramatic în ultimii cinci ani, odată cu înrădăcinarea crizei economice, a adăugat profesorul.

Un sondaj de opinie efectuat la intervale regulate, publicat în august, a arătat că 61 la sută dintre britanici ar fi preferat să părăsească UE, față de doar 39 la sută care nu își doreau acest lucru.

Philip Whyte, din cadrul think-tankului "Centre for European Reform", este de acord cu faptul că Marea Britanie "nu a avut niciodată în vedere dimensiunea politică a UE, aspectele legate de dezvoltare dimensiunii politicii externe sau moneda unică". În context, el consideră că unul dintre motivele-cheie ale euroscepticismului crescând este extinderea blocului spre estul și centrul Europei în 2004.

După ce aproape un milion de noi deținători de pașapoarte europene au venit în Marea Britanie în numai câțiva ani, "apartenența la UE a fost asociată cu pierderea controlului asupra granițelor britanice", a subliniat Whyte. Un alt motiv este că "UE a început să fie văzută din ce în ce mai mult de comunitatea de afaceri ca o sursă de reglementări inutile".

Combinați cu situația economică, acești factori au consolidat opoziția față de Europa în rândurile conservatorilor premierului David Cameron, ce au condus la contre cu partenerii lor din guvernul de coaliție, liberal-democrații, care văd cu ochi mai buni conceptul european.

v v v

Margaret Thatcher, fost premier britanic între 1979 și 1990, a opinat cândva că nimic bun nu a venit din Europa, iar Paul Whiteley a apreciat că "UE a fost întotdeauna toxică pentru Partidul Conservator". "Actualmente, în Partidul Conservator nu există o divizare între eurosceptici și cei care sprijină UE, ci între euroscepticii care sunt dispuși să rămână în UE și euroscepticii care vor să iasă", a conchis el. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Stire din Actual : Uniunea Europeană va lansa "eBay militar"
Pagina a fost generata in 0.2294 secunde