Impunerea unei ieșiri fără acord din UE, un abuz de putere fără precedent

149
Impunerea unei ieșiri fără acord din UE, un abuz de putere fără precedent - impunerea-1565356054.jpg

Articole recomandate

Impunerea unui Brexit fără acord în timpul unei campanii electorale ar fi "un abuz de putere fără precedent, neconstituțional și antidemocratic" al premierului Boris Johnson, a apreciat, ieri, liderul laburist Jeremy Corbyn, relatează Reuters.

Într-o scrisoare adresată lui Mark Sedwill, cel mai înalt oficial guvernamental britanic, Corbyn precizează că Partidul Laburist nu va susține niciodată ieșirea din UE fără acord și că este îngrijorat de informațiile care sugerează că Johnson va face exact acest lucru. Anterior în cursul acestei luni, Sunday Telegraph a relatat că Dominic Cummings, consilier al lui Johnson, le-a spus miniștrilor că șeful executivului ar putea programa noi alegeri după termenul-limită pentru Brexit 31 octombrie, dacă va pierde un vot de încredere în parlament. Unii parlamentari caută moduri de a încerca să stopeze un Brexit fără acord, inclusiv depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului lui Johnson, care are o majoritate de un singur vot, când parlamentul se va întruni în septembrie.

"Impunerea unei ieșiri fără acord împotriva unei decizii a parlamentului și lipsirea alegătorilor de o decizie în cadrul unor alegeri generale deja convocate, ar fi un abuz de putere fără precedent, neconstituțional și antidemocratic al premierului ales nu de public, ci de un mic număr de membri nereprezentativi ai Partidului Conservator", a scris Corbyn.

El a adăugat că potrivit regulilor electorale orice chestiuni politice pe care un guvern ar vrea să le schimbe ar trebui amânate până după noile alegeri.

"De aceea aș fi recunoscător pentru confirmarea dumneavoastră că, dacă Marea Britanie trebuie să părăsească UE fără acord în timpul unei campanii electorale, guvernul ar trebui să solicite o prelungire limitată în timp a aplicării articolului 50, să lase electoratul să decidă și noul guvern să facă pașii necesari în baza dorințelor alegătorilor", a precizat el.

Johnson a promis să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie cu sau fără acord de Brexit, făcând să crească probabilitatea unei ieșiri fără acord din UE, care a dus la devalorizarea lirei sterline, notează Reuters. Însă parlamentul, care până acum nu a ratificat niciun acord pentru părăsirea UE, a votat în mod repetat împotriva unui Brexit fără acord, fiind foarte probabilă o reluare a luptei cu guvernul după revenirea din vacanță, în septembrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3178 secunde