Criză politică în Republica Moldova

Igor Dodon vrea noi negocieri cu blocul ACUM. În caz de eșec - guvern minoritar

151
Igor Dodon vrea noi negocieri cu blocul ACUM. În caz de eșec - guvern minoritar - igor-1573679581.jpg

Articole recomandate

Președintele Republicii Moldova susține că există cel puțin două soluții pentru a scoate țara din impasul politic cauzat de demiterea, marți, prin moțiune de cenzură a guvernului condus de Maia Sandu, informează site-ul Agora.md, consultat de Agerpres. 


În cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, Igor Dodon a declarat că speră ca socialiștii să ajungă la un numitor comun cu Blocul ACUM pentru formarea unui nou guvern, însă, dacă acest lucru nu se va reuși, în cel mai scurt timp va fi instituit un guvern minoritar. 


"În acest Parlament, exista o singură formulă de coaliție: între socialiști și Blocul ACUM. Am tras linia, a plecat un guvern care nu a făcut față lucrurilor, au stat cinci luni, au plecat. Acum, cei din Blocul ACUM trebuie să propună o altă candidatură și să discute cu socialiștii. Dacă mâine  găsesc un numitor comun, poimâine sunt gata să înaintez un nou premier și va fi votat repede", a susținut Igor Dodon. 


Potrivit lui Dodon, până la începutul lunii decembrie, Republica Moldova trebuie să aibă un executiv învestit. "Dacă nu, președintele își va asuma responsabilitatea pentru un guvern tehnocrat și va cere votul de încredere în Parlament. 36 de socialiști mă vor susține și vom vedea dacă mai votează cineva", a spus Igor Dodon. 


Guvernul condus de Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate ce formează împreună cu Platforma Demnitate și Adevăr condusă de Andrei Năstase Blocul electoral ACUM, a fost demis în cadrul ședinței de marți, 12 noiembrie, a Parlamentului de la Chișinău. Majoritatea voturilor a fost asigurată de fracțiunile Partidului Socialiștilor (PSRM) și Partidului Democrat (PDM). Pentru moțiune au votat 63 de deputați, fiind necesare cel puțin 51 de voturi. Reprezentanții Partidului Șor s-au abținut de la vot. 


Partidul Socialiștilor s-a declarat gata să examineze orice candidatură la funcția de prim-ministru propusă de președintele Igor Dodon, chiar și fără a avea o majoritate parlamentară, dacă nu se va ajunge la un acord cu reprezentanții Blocului ACUM, a anunțat liderul PSRM, Zinaida Greceanîi, după consultările avute, ieri, de socialiști cu Igor Dodon. 
Potrivit lui Greceanîi, Maia Sandu se face vinovată de declanșarea crizei politice. Cu toate acestea, socialiștii propun oficial Blocului ACUM să creeze o nouă majoritate parlamentară, însă în alte condiții: fără ca ACUM sa-și asume întreaga responsabilitate pe guvern, iar Maia Sandu să nu mai fie premier. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4739 secunde