Igor Dodon se laudă cu harta Moldovei Istorice pe care i-a dat-o Putin: "Jumătate din teritoriul României este al Moldovei"

356
Igor Dodon se laudă cu harta Moldovei Istorice pe care i-a dat-o Putin:

Articole recomandate

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a arătat presei harta Moldovei istorice pe care i-a dăruit-o omologul său rus Vladimir Putin, spunând că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc, relatează Deschide.md.


Harta a fost întocmită în secolul al XVIII-lea de către cartograful italian Bartolomeo Borghi, după războiul ruso-turc din 1806-1812.
Dodon și-a exprimat regretul că, în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut. 


"Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită", a spus el.


De asemenea, liderul de la Kremlin i-a mai dăruit omologului său de la Chișinău, Dodon, o tablă de șah din bronz, aur și mahon, decorată cu marmură, potrivit news.ro


Președintele moldovean i-a oferit lui Putin o statuetă cu țarul Petru I și domnitorul Dimitrie Cantemir ca semn al prieteniei îndelungate între poporul moldovean și cel rus.


Președintele moldovean, Igor Dodon, a dat asigurări, în cursul vizitei sale în Rusia, că nu vrea să pună "un gard de fier pe râul Prut" și a subliniat că programele umanitare pe care Republica Moldova le are cu România sunt benefice și nu ar trebui să fie oprite.


"Noi nu avem nicio problemă cu România, excepție fiind una singură: încercarea de a face unirea cu Republica Moldova. În rest nu avem nicio întrebare. De ce în România funcționează o lege care interzice organizațiile separatiste, iar la noi unionismul este promovat la nivel politic?", a declarat Dodon în conferința de presă de la Moscova. 


Igor Dodon a început luni o vizită de trei zile la Moscova, prima sa deplasare oficială în străinătate de la învestirea în funcție. El a spus că ar vrea să anuleze Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu UE dacă Partidul Socialiștilor va câștiga alegerile parlamentare din 2018.


De asemenea, el a mai spus că intenționează să semneze un memorandum de colaborare cu Uniunea Eurasiatică care nu va fi în contradicție cu alte acorduri semnate de Republica Moldova și l-a rugat pe Putin să primească Republica Moldova în calitate de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.46 secunde