Grecia e salvată, urmează Spania

685
1
Grecia e salvată, urmează Spania - greciamapa-1331656788.jpg
Miniștrii Finanțelor din zona euro și-au dat luni seară avizul final pentru cel de-al doilea acord de asistență pentru Grecia și și-au îndreptat atenția asupra Spaniei, cerând guvernului de la Madrid să-și asume o țintă mai ambițioasă de deficit bugetar pentru acest an.

Grecia, epicentrul crizei dato-riilor de stat din zona euro, a finalizat luni conversia obligațiunilor deținute de creditorii privați în titluri cu maturitate mai îndelungată, cu o valoare nominală cu peste 50% mai scăzută, datoria statului elen fiind astfel redusă cu mai mult de 100 miliarde euro, transmite Mediafax.

Încheierea schemei de restruc-turare parțială a datoriilor de stat ale Greciei a permis miniștrilor Finanțelor din zona euro să acorde aprobarea finală pentru cel de-al doilea program de asistență externă a statului elen, menit să ajute Atena să se finanțeze până în 2014.

"După cum s-a convenit, zona euro și FMI vor angaja finanțare suplimentară oficială de 130 miliarde euro pe perioada 2012-2014", a declarat într-o conferință Jean-Claude Juncker, președin-tele Eurogroup, forumul miniștrilor de Finanțe din zona euro.

Juncker a adăugat că, datorită participării în număr mare a creditorilor privați ai Greciei la conversia de obligațiuni, datoria țării ar trebui să scadă până în 2020 la 117% din PIB, față de ținta oficială de 120,5% din PIB asumată anterior. În prezent, datoria de stat a Greciei este de aproximativ 160% din PIB.

Astfel, odată cu aparenta rezolvare a problemelor urgente ale Greciei, oficialii zonei euro și-au îndreptat atenția către Spania. Guvernul spaniol a modificat recent ținta de deficit bugetar pentru acest an la 5,8% din PIB, față de obiectivul de 4,4% din PIB asumat anterior față de partenerii europeni, după ce Cabinetul anterior a ratat cu o marjă semnificativă ținta stabilită pentru 2011 - 8,5%, față de 6% din PIB.

Comentează știrea

mihai
14 martie 2012
ar trebui grecul si observatorul ue linga el ca sa mai speri ceva sau sa crape pe bune de foame

E salvata pe dracu ,daca o sa-i vedeti pe greci la munca sa-mi spune-ti si mie.O sa astepte transe dupa transe santajind mereu uniunea europeana ,ce nu e bine sa stai acasa si sa iei ajutor de somaj baban si sa munceasca neamtul ptr tine sa te tina la taverna.Ginditi-va la investitorii care au pierdut 2/3 din valoare pe bonuri grecesti sa salveze evazionistii si putorile.Bine fac ca ii dau in judecata,sper sa cistige.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3323 secunde