Trump, în discuția telefonică din 25 iulie cu Zelenski:

"Germania vorbește, dar nu face nimic pentru Ucraina"

161

Articole recomandate

Președintele american Donald Trump a declarat, în conversația telefonică avută la 25 iulie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că Germania nu face aproape nimic pentru Ucraina și că, la fel ca alte capitale europene, Berlinul vorbește, dar nu face nimic concret, relevă transcriptul discuției telefonice Trump-Zelenski, dat publicității miercuri și consultat de Agerpres.

"Aș spune că noi facem multe pentru Ucraina, cheltuim mult efort și timp, mult mai mult decât fac țările europene și care ar trebui să facă mai mult decât fac acum. Germania nu face aproape nimic pentru voi. Tot ce fac este să vorbească și cred că este ceva despre ar trebui să-i întrebați în legătură cu asta. Când am discutat cu Angela Merkel, ea a vorbit despre Ucraina, dar nu face nimic. O mulțime de țări europene fac la fel, cred că acesta este un lucru la care vreți să vă gândiți, dar SUA sunt foarte, foarte bune (n.r. - în relația) cu Ucraina", i-a transmis liderul american lui Volodimir Zelenski în dialogul telefonic, care a durat jumătate de oră, din dimineața zilei de 25 iulie.

Răspunsul președintelui ucrainean a fost pe măsura așteptărilor lui Donald Trump: "Da, aveți absolută dreptate. Nu 100%, de fapt 100% și vă pot spune următorul lucru: am vorbit cu Angela Merkel și m-am întâlnit cu ea. De asemenea, m-am întâlnit și am discutat cu Macron și le-am spus că nu fac atât de mult pe cât ar trebui în ceea ce privește sancțiunile (n.r. - contra Rusiei). Ei nu înăspresc sancțiunile. Nu lucrează pe cât de mult ar trebui pentru Ucraina. S-a ajuns până acolo încât, deși logic Uniunea Europeană ar trebui să fie cel mai mare partener al nostru, tehnic Statele Unite sunt un partener mult mai mare decât UE și vă sunt foarte recunoscător pentru asta întrucât SUA fac destul de mult pentru Ucraina. Mult mai mult decât Uniunea Europeană în special atunci când vorbim despre sancțiuni contra Federației Ruse".

Zelenski i-a mulțumit lui Trump - pe care l-a numit "un mare profesor" pentru Ucraina atunci când a evocat noul tip de guvernare de la Kiev - și pentru sprijinul substanțial în domeniul apărării, menționând că Kievul este aproape pregătit să achiziționeze mai multe rachete antitanc Javelin, de fabricație americană, în scop defensiv.

Convorbirea telefonică Trump-Zelenski din 25 iulie, desfășurată după alegerile parlamentare din Ucraina, a provocat un amplu scandal în SUA, în urma acuzațiilor că Donald Trump l-ar fi îndemnat pe Volodimir Zelenski ca autoritățile de la Kiev să-l investigheze pe fiul fostului vicepreședinte democrat Joe Biden.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3633 secunde