Gazprom acuză Ucraina că importă gaze rusești din alte țări europene

92
Gazprom acuză Ucraina că importă gaze rusești din alte țări europene - gaze-1366820557.jpg
Compania rusă Gazprom și-a exprimat astăzi îndoielile cu privire la legalitatea recentelor importuri ucrainene de gaze naturale din unele țări europene și a amenințat guvernul de la Kiev cu acțiuni în instanțele internaționale, relatează AFP.
'Ar putea fi vorba despre operațiuni opace care există doar pe hârtie și trebuie să ne asigurăm de legalitatea lor', a afirmat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov. 'Dacă gazul nostru aflat în tranzit este de fapt cel care este livrat, atunci avem de-a face cu o infracțiune și va trebui să răspundem', a explicat el. 
Pentru a reduce dependența de Rusia, guvernul de la Kiev a semnat anul trecut un contract cu societatea germană RWE pentru a achiziționa de la aceasta gaze la un preț mai redus decât cel pe care i-l impune Gazprom și pe care nu reușește să-l renegocieze. De asemenea, Ucraina a început de puțin timp să importe gaze din Ungaria. 
Germania și Ungaria sunt puternic dependente de gazelor rusești, în consecință Gazprom consideră că recentele achiziții ale Ucrainei nu sunt decât o revânzare a gazelor furnizate inițial de compania rusă. 
Prin conductele de pe teritoriul ucrainean trece o parte din cantitatea de gaze naturale livrată UE de Gazprom. Conflictele dintre Kiev și Moscova cu privire la prețul gazelor au dus de mai multe ori la perturbarea livrărilor către Europa. Gazele rusești reprezintă în prezent 60% din consumul Ucrainei. 
În luna ianuarie, Gazprom a cerut guvernului de la Kiev să plătească 7 miliarde de dolari pentru o cantitate de gaze ce era prevăzută în contract, dar pe care a renunțat să o mai importe. Ucraina a refuzat să dea curs solicitării companiei ruse.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3781 secunde