Franța se dotează, în premieră, cu un parchet național antiterorist

Duminică, 30 Iunie 2019
172
Primul parchet național antiterorist (PNAT) intră în funcțiune, astăzi, în Franța cu 26 de magistrați în subordinea unui procuror, consacrat cazurilor de terorism și crimelor împotriva umanității, informează AFP. 


Această nouă structură este gândită a fi o "forță de lovire judiciară" împotriva terorismului, adaptată amenințării contemporane. Ea a fost cerută de unii după valul de atentate jihadiste comise în 2015 și 2016 pe teritoriul francez. Dar criticii săi denunță o măsură "gadget", în timp ce numărul noilor anchete se diminuează. 


Odată cu lansarea acestui parchet special, dispare secția antiterorism a Parchetului din Paris, care era responsabilă de 33 de ani cu lupta împotriva terorismului și atingerilor aduse siguranței statului la nivel național.
 
Această secție a fost sesizată în anchetele asupra atacurilor jihadiste din Paris, Nisa sau Strasbourg și, recent, în explozia unui colet capcană la Lyon (13 răniți). 


Parchetul antiterorist va reprezenta ministerul public în cursul proceselor. "Este un punct foarte important al PNAT: magistrați care vor prelua dosarele din primele momente și vor redacta primele procese-verbale vor merge până la audiere și la rechizitorii", subliniază procurorul Jean-Francois Ricard. 


Pagina a fost generata in 0.2159 secunde