Eurodeputații insistă pe necesitatea asigurării unui buget multianual echilibrat al UE

176
Eurodeputații insistă pe necesitatea asigurării unui buget multianual echilibrat al UE - eurodeputatii-1581532179.jpg

Articole recomandate

Viitorul buget multianual al Uniunii Europene pentru 2021-2027 trebuie să asigure finanțarea domeniilor prioritare precum schimbările climatice, cercetarea, digitalizarea și sprijinul pentru tineri, dar în același timp nu trebuie neglijate domeniile tradiționale, cum sunt politica de coeziune și politica agricolă comună.

Aceasta a fost principala idee care a marcat dezbaterea desfășurată, ieri, în plenul Parlamentului European și consacrată pregătirii Consiliului European extraordinar din 20 februarie, informează Agerpres.

Mai mulți eurodeputați au subliniat în intervențiile lor că o provocare în plus pentru viitorul buget multianual al UE este retragerea Regatului Unit din blocul comunitar, întrucât este vorba despre un buget comunitar mai mic cu 75 de miliarde de euro pentru perioada de șapte (2021-2027).

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că Uniunea Europeană are nevoie de un buget care să asigure un echilibru între prioritățile vechi și cele noi, capabil să investească în digitalizare și să poată finanța cercetarea.

"Dar, înainte de toate, este nevoie de un buget capabil să combată provocările climatice și eu nu voi accepta nicio soluție care nu alocă 25% din buget pentru combaterea schimbărilor climatice, pentru că altfel nu se va atinge neutralitatea climatică", a declarat șefa executivului comunitar.

"Pactul Ecologic european se va face alături de cercetătorii europeni și de companiile europene sau pur și simplu nu va exista", a adăugat ea.

În intervenția sa, liderul grupului Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, și-a exprimat speranța că, pe 20 februarie, liderii statelor membre vor putea ajunge la un compromis, astfel încât negocierile între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE să poată respecta calendarul inițial.

"Este nevoie să arătăm că la nivel european nu trebuie să fim doar distribuitori de fonduri", a spus eurodeputatul german.

Din partea grupului S&D, lidera acestuia, Iratxe Garcia Perez, a afirmat că propunerea PE (alocarea a 1,3% din venitul național brut) privind bugetul multianual este cât se poate de clară.

"Nu putem face mai mult cu mai puține resurse. Trebuie să abordăm politicile europene pentru tineri, trebuie să discutăm despre politicile europene care să-i sprijine pe tinerii antreprenori. Parlamentul decide de pe picior de egalitate cu Consiliul și nu vom ceda în fața presiunii timpului", a insistat Garcia Perez. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4087 secunde