Erdogan: Deprecierea lirei, rezultatul unui complot politic

234
Erdogan: Deprecierea lirei, rezultatul unui complot politic - erdogan-1534160272.jpg

Articole recomandate

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că deprecierea lirei turcești este rezultatul unui "complot politic" împotriva țării sale, care va riposta prin căutarea de noi piețe și aliați, în timp ce relațiile cu SUA sunt tensionate, relatează AFP.
"Scopul operațiunii este de a obține o capitulare a Turciei în toate domeniile, de la finanțe la politică. Ne confruntăm din nou cu un complot politic. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom învinge", a spus Erdogan în fața susținătorilor săi la Trabzon, oraș situat la Marea Neagră (nord-est).


Dacă Washingtonul este dispus să sacrifice relațiile cu Ankara, Turcia va răspunde căutând "noi piețe, noi parteneriate și noi aliați, în detrimentul celui care a lansat un război economic împotriva întregii lumi, inclusiv a țării noastre", a amenințat el.


"Nu putem să spunem decât la revedere aceluia care decide să-și sacrifice parteneriatul strategic și o alianță de o jumătate de secol cu o țară de 81 de milioane de locuitori pentru a-și salva relații cu grupări teroriste", a spus președintele turc.


Turcia și Statele Unite sunt parteneri în cadrul NATO. SUA au o bază importantă la Incirlik, în sudul Turciei, utilizată în prezent ca centru de operațiuni împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).


Președintele Erdogan a respins preocupările legate de deprecierea lirei, îndemnându-i pe turci să "nu-și facă griji", declarație ce survine în contextul în care moneda națională a înregistrat scăderi record în ultimele săptămâni pe fondul unei crize diplomatice cu SUA, relatează Reuters, AFP și dpa.


Relațiile dintre Ankara și Washington, aliați NATO, s-au tensionat pe fondul încarcerării în Turcia a pastorului evanghelic american Andrew Brunson pe baza unor acuzații de terorism, situație care a determinat impunerea de sancțiuni americane împotriva a doi dintre miniștrii lui Erdogan și amenințări cu restricții comerciale.


Ankara reproșează de asemenea SUA sprijinul acordat în Siria miliției kurde Unitățile de Protecție a Poporului (YPG). Ankara consideră că această miliție are legături cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), clasat drept organizație "teroristă" de către Turcia, dar și de către SUA.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.1548 secunde