Erdogan anunță alegeri anticipate. De ce ia această măsură

162
Erdogan anunță alegeri anticipate. De ce ia această măsură - receptayyiperdogan-1524062684.jpg

Articole recomandate

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat miercuri alegeri anticipate legislative și prezidențiale pentru data de 24 iunie, cu un an și jumătate înainte de alegerile la termen, informează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.


Șeful statului turc a făcut anunțul respectiv după ce a discutat cu aliatul său, Devlet Bahceli, liderul Partidului Acțiunii Naționaliste (MHP), la Palatul prezidențial din Ankara.

Bahceli (70 de ani), un vechi politician turc, a surprins, marți, când a cerut alegeri pe 26 august, cu mai mult de un an mai devreme față de data prevăzută, 3 noiembrie 2019.

Cândva foarte critic la adresa lui Erdogan, Bahceli s-a impus de peste un an ca unul dintre principalii aliați ai lui Erdogan, cu care el a încheiat de altfel un acord electoral în vederea viitoarelor alegeri.

Observatorii se întreabă în legătură cu motivele care l-au determinat pe Bahceli să ceară alegeri anticipate, în timp ce chiar el și Erdogan au respins în mod public această opțiune în ultimele săptămâni.

Data de 26 august ar fi corespuns cu ziua bătăliei de la Manzikert, în 1071, ce marchează intrarea turcilor în Anatolia după victoria sultanului selgiucid Alp Arslan împotriva forțelor bizantine.

Potrivit calendarului, alegerile prezidențiale și legislative erau prevăzute să aibă loc simultan pe 3 noiembrie 2019. De asemenea, alegerile locale sunt preconizate pentru luna martie 2019.

Dublul scrutin prezidențial și legislativ este crucial, deoarece el va marca intrarea în vigoare a majorității măsurilor care întăresc prerogativele șefului statului, adoptate la referendumul constituțional din aprilie 2017.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0108 secunde