Emmanuel Macron va prezenta o inițiativă privind climatul la summitul UE din România

199
Emmanuel Macron va prezenta o inițiativă privind climatul la summitul UE din România - emmanuel-1557255426.jpg

Articole recomandate

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat, luni, după o întâlnire la Paris cu premierul olandez Mark Rutte că intenționează să prezinte o inițiativă privind climatul la summitul informal ce va avea loc, pe 9 mai, la Sibiu, relatează agenția DPA, consultată de Agerpres. 


Reuniunea de la Sibiu, ce survine cu circa trei săptămâni înainte de alegerile europene, ar urma să se axeze pe problema viitorului comun al Uniunii Europene după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar. 


Europa trebuie să pledeze puternic pentru protecția climatului, a afirmat Emmanuel Macron, adăugând că obiectivul este "zero carbon pentru anul 2050". "Suntem pe cale să formăm o alianță pe această temă", a declarat președintele francez. 
Comentariile sale au avut loc în aceeași zi în care un raport susținut de Organizația Națiunilor Unite afirmă că până la un milion de specii sunt amenințate cu dispariția, deoarece natura se confruntă cu un declin fără precedent. 


Macron, care s-a întâlnit, luni, cu oameni de știință, consideră că este timpul acum ca oamenii să acționeze, deoarece cetățenii sunt afectați. "Schimbările climatice și biodiversitatea necesită o analiză aprofundată a modelelor cu care ne-am obișnuit", a mai spus Macron. 


Potrivit AFP, Macron și Rutte, aflați în dezacord în legătură cu unele opțiuni economice, sunt însă aliați pentru scrutinul european din 26 mai: partidul premierului olandez este afiliat grupului centrist și liberal ALDE (Alianța Democraților și Liberalilor pentru Europa), la care ar putea adera eurodeputații partidul prezidențial francez. Nu este însă cazul cancelarului german Angela Merkel, al cărei partid, Uniunea Creștin-Democrată (CDU, conservatoare), este aliat al Partidului Popular European (PPE, de dreapta). 


"Împreună cu Mark Rutte, acționăm de doi ani pentru o Europă care funcționează. Avem multe viziuni comune", a dat asigurări Macron, menționând printre altele, climatul, extinderea UE, compromisuri privind reforma zonei euro. 
"Alegerile care vin nu sunt nici anodine, nici obișnuite. Popoarele noastre trebuie să aleagă într-o chestiune simplă: stop sau din nou", a declarat președintele francez, apărând o Europă "mai suverană, mai ecologică, mai socială, dar o Europă puternică adevărată, mai puternică din punctul de vedere al economiei, inovației, apărării și al climatului". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5176 secunde