Elveția afirmă că este pregătită să joace rol de mediator pentru rezolvarea crizei nord-coreene

114
Elveția afirmă că este pregătită să joace rol de mediator pentru rezolvarea crizei nord-coreene - 14896-1504535470.jpg

Articole recomandate

Elveția, stat neutru, este pregătită să acționeze ca mediator pentru a ajuta la rezolvarea crizei nord-coreene, inclusiv prin găzduirea de discuții ministeriale, a declarat luni președintele Elveției, Doris Leuthard, relatează Agerpres.ro.


Leuthard a afirmat că trupe elvețiene au fost desfășurate în zona de demarcație între Coreea de Sud și Coreea de Nord și a subliniat că țara sa, împreună cu Suedia, are o istorie lungă în diplomația neutră și discretă.

Însă China și Statele Unite trebuie să-și asume partea lor de responsabilitate, a adăugat ea, avertizând asupra unor ''reacții exagerate''.

Sancțiunile ''nu au schimbat multe lucruri'' în a convinge Phenianul să renunțe la programele sale de înarmare, deși populația Coreii de Nord a suferit, a spus Leuthard.

La o zi după ultimul test nuclear și cel mai puternic efectuat de Coreea de Nord, Seulul a afirmat luni că discută cu Washingtonul în legătură cu desfășurarea de avioane de luptă și bombardiere strategice în peninsula Coreea, după ce Phenianul a dat semne că intenționează să efectueze și alte teste balistice.

''Cred că este timpul pentru dialog'', a declarat Leuthard în cadrul unei conferințe de presă la Berna.

''Suntem gata să ne oferim bunele oficii de mediator'', a spus Doris Leuthard. ''Acum este momentul să ne așezăm la masa negocierilor. Marile puteri au această responsabilitate'', a mai afirmat ea.

''Cred că în următoarele săptămâni multe lucruri vor depinde de modul în care SUA și China pot avea o influență în această criză. De aceea cred că Elveția și Suedia pot avea un rol în spatele scenei'', a mai spus ea.

O parte din această sarcină va fi găsirea unei locații adecvate pentru ca oficialii — posibil miniștrii de externe — să se poată întâlni, a spus Doris Leuthard.

''Cred că este rolul nostru să vedem ce fel de posibilități putem găsi. Deoarece, ei bine, Twitter nu va fi un instrument adecvat ... Trebuie să fie o chestiune foarte discretă'', a mai spus președintele elvețian.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un și-a petrecut o parte din anii de tinerețe la studii la Berna, sub un nume de împrumut, menționează Reuters.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8231 secunde