Elita rusească a primit, încă din aprilie, un vaccin experimental anti-COVID

192
Elita rusească a primit, încă din aprilie, un vaccin experimental anti-COVID - vaccin-1595277122.jpg

Articole recomandate

Elita rusească, formată din oameni de afaceri, directorii de companii și politicieni, a avut acces la un vaccin experimental anti-COVID, dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, încă din luna aprilie, scrie publicația Bloomberg.


Institutul Gamaleia a finalizat studiul clinic, în care a fost implicat personal militar, însă rezultatele acestuia nu au fost publicate. Prima fază de testare a vaccinului pe oameni finanțat de statul rus a implicat 40 de oameni, iar în următoarea etapă, studiul se va desfășura pe un eșantion mai mare. Locația selectată pentru acestea a fost un prestigios spital militar din Moscova iar subiecții au fost un grup de voluntari format din soldați ruși și civili.


Programul în cadrul căruia membrilor elitei li s-a oferit acces la dozele de vaccin este legal, dar ținut în secret, potrivit unui cercetător rus. Acesta a mai adăugat că în această etapă a studiului au fost implicate sute de persoane. Nu este clar cum au fost selectați participanții, iar rezultatele lor nu sunt incluse în studiile oficiale, deși sunt monitorizați, iar datele sunt înregistrate de institut. Pacienții primesc, de regulă, două doze de vaccin.


Au existat însă și persoane care au refuzat această "invitație". Un oligarh a mărturisit că a decis să refuze participarea la acest studiu după ce medicul său i-a spus că va dura cel puțin un an pentru a evalua riscurile noului vaccin.


După ce informațiile au fost făcute publice, reprezentanții institutului au refuzat să comenteze aceste vești, iar purtătorul de cuvânt de la Kremlin Dmitri Peskov, el însuși infectat cu COVID-19, a declarat că nu știe numele celor care au beneficiat de tratamentul preferențial.


Întrebat dacă președintele Rusiei, Vladimir Putin, a primit acest vaccin, Peskov a declarat: "Probabil că nu ar fi o idee bună să se folosească un vaccin necertificat pe șeful statului". 


Săptămâna trecută, țări precum Canada, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, au acuzat Rusia că ar fi încercat să fure, cu ajutorul hackerilor, cercetările privind vaccinul.


Grupul rusesc de hackeri denumit APT29, "Ducii" sau "Cozy Bear" ar fi lansat atacuri țintite asupra unor organizații care se ocupă cu dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19. Cozy Bear este, de asemenea, unul dintre cele două grupuri despre care se crede că au accesat sistemele informatice ale Partidului Democratic înainte de alegerile prezidențiale din 2016. Oficialii ruși au negat acuzațiile. 


Rusia a raportat peste 750.000 de cazuri de coronavirus, fiind pe locul patru în lume la acest capitol.


Sursa: Digi24.ro


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.7877 secunde