După SUA și Ungaria, și Austria se retrage din pactul ONU privind migrația

161
După SUA și Ungaria, și Austria se retrage din pactul ONU privind migrația - apa-1540996563.jpg

Articole recomandate

Guvernul austriac a anunțat miercuri că se retrage din pactul ONU privind migrația, care va fi aprobat oficial în decembrie, pentru a-și "apăra suveranitatea" în materie de imigrație, scrie AFP.


"Guvernul a convenit (...) să nu semneze pactul Națiunilor Unite  privind migrația", arată un comunicat al coaliției guvernamentale conduse de cancelarul conservator Sebastian Kurz, în alianță cu partidul de extremă dreapta FPÖ.


Această formațiune de extremă dreapta face campanie de mai multe săptămâni pentru ca Viena să boicoteze aceste text considerat drept primul document internațional privind gestiunea problemei migranților.


Țările ONU, cu excepția Statelor Unite, au aprobat documentul în iulie. Câteva zile mai târziu, Ungaria a anunțat retragerea din acest acord care ar urma să fie adoptat în cadrul unui summit la Marrakech în 10 și 11 decembrie .


În condițiile în care acest pact nu are caracter constrângător, Viena îli justifică decizia prin "importanța apărării suveranității naționale a Austriei", potrivit cancelarului Kurz, citat în comuniat.


Grație acestei retrageri, "Austria va putea continua să-și elaboreze propriile legi legate de toate aspectele migrației", se mai arată în acest comunicat.


Vicecancelarul FPÖ Heinz-Christian Strache afirmase anterior că se teme că acest document va consacra "un drept la migrație".


Guvernul ungar condus de Viktor Orban a denunțat la rândul său un pact "periculos", deoarece va "incita milioane de oameni să plece la drum".


Polonia a anunțat și ea intenția de a respinge textul.


Washingtonul s-a retras la sfârșitul lui 2017 din elaborarea documentului, afirmând că acesta conține dispoziții contrare politicii de imigrație a lui Donald Trump.


Pactul ONU preconizează în special întărirea cooperării internaționale pentru a răspunde la fenomenul mondial al migrației. Sunt enumerate o serie de principii - apărarea drepturilor omului, ale drepturilor copiilor, recunoașterea suveranității naționale - și include un catalog de măsuri pentru a ajuta țările să facă față migrației: îmbunătățirea informației, măsuri pentru a integra mai bine migranții, schimb de expertize etc.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8729 secunde