Drama unei profesoare de limba engleză, acuzată de TERORISM. Riscă să fie extrădată în Turcia

1416
Drama unei profesoare de limba engleză, acuzată de TERORISM. Riscă să fie extrădată în Turcia - turc-1576667136.jpg
O profesoară de origine turcă ce preda limba engleză la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București (ICHB) a fost reținută în această dimineață de polițiștii români în baza unui mandat de reținere pentru extrădare în Turcia, emis de autoritățile președintelui Recep Erdogan. Anunțul a fost făcut de oficialii ICHB într-un comunicat.

"Bușra Zeynep Șen este de doi ani profesoară de limba engleză la ICHB, iar de un an este căsătorită cu un cetățean român, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeași școală. Bușra are permis legal pentru a sta în România și nimic din activitatea ei nu justifică demersurile autorităților turce. Singura vină a tinerei profesoare de engleză este aceea că tatăl său, Turgay Șen, a fost președintele Școlilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritățile de la Ankara continuă să îl vâneze pe acesta după ce a scăpat în martie 2018, când au încercat să îl rețină pe Aeroportul din Chișinău", se arată în comunicat.

ICHB precizează că profesoara în vârstă de de 24 de ani este audiată la Parchet, iar în cursul zilei urmează să fie dusă la Curtea de Apel, unde se va judeca mandatul de extrădare.


XXX 


Liceul Teoretic Internațional de Informatică București face parte din rețeaua educativă Lumina Instituții de Învățământ, iar profesorii, personalul în general al școlilor sunt simpatizanți ai lui Fethullah Gulen, principalul adversar al lui Recep Erdogan, care trăiește în SUA și pe care președintele turc în consideră responsabil pentru puciul eșuat din iulie 2016. 
Din vara lui 2016, a început o adevărată "vânătoare" a adversarilor, nu numai pe teritoriul turc, ci și în alte țări, unele chiar membre ale Uniunii Europene. 
Și în România sunt instituții care aparțin de această rețea, două dintre acestea activând chiar la Constanța. Este vorba despre Liceul Teoretic Internațional (de Informatică) și Școala Spectrum. Iar cadrelele didactice turce din aceste școli trăiesc o adevărată dramă: nu pot merge în țara natală, pentru că ar fi instantaneu arestate, nu pot lua legătura cu părinți, copii, rude sau prieteni. Trăiesc cu frica în sân, că s-ar putea trezi într-o zi cu mascați la ușă, urcați în avion și trimiși în ghearele lui Erdogan. 


Reamintim că fostul director al Liceului Internațional de Informatică din Constanța, prof. Mehmet Feyzullah Yîldîz, este în prezent în închisoare în Turcia, unde are de ispășit o pedeapsă grea, de 13 ani, acuzat fiind de TERORISM și trădare de țară! 


În acest context, autoritățile turce au OBLIGAȚIA de a face publice PROBELE pe care le dețin împotriva acestor profesori, iar autoritățile române să acționeze rapid în consecință. Și asta pentru că, în cadrul acestor instituții, activează, la ora actuală, MII de cetățeni români: elevi de ciclu primar, gimnazial, liceal, studenți, profesori, personal auxiliar. Sunt ei oare în PERICOL? Dar, dacă nu există astfel de probe, iar unica vină a acestor oameni este că au o altă opinia față de "liderul maxim", atunci aceste practici ar trebui să înceteze de îndată. A nu se uita că legislația țării noastre este conectată la cea a Uniunii Europene, iar vinovăția trebuie demonstrată. 


UPDATE
Magistrații Curții de Apel au decis, în această seară, să respingă cererea autorităților turce, inclusiv procurorul de ședință pledând împotriva extrădării. Decizia nu este definitivă.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3445 secunde