Donald Trump își apără zidul de la frontiera cu Mexicul: Cât sânge american să curgă pentru ca Congresul să-și facă treaba?

382
Donald Trump își apără zidul de la frontiera cu Mexicul: Cât sânge american să curgă pentru ca Congresul să-și facă treaba? - download-1547026576.jpg

Articole recomandate

Donald Trump a încercat marți să-i unească pe americani în jurul proiectului zidului său la frontiera cu Mexicul, insistând asupra a ceea ce a numit o "criză umanitară", însă fără să facă vreo concesie sau propunere nouă, relatează AFP.

Într-o alocuțiune solemnă de nouă minute, în Biroul Oval, președintele Statelor Unite a avertizat pe tema imigranților ilegali care fac să curgă "sânge american", însă a renunțat să lanseze o procedură de urgență excepțională care ar fi aruncat în aer un adevărat butoi cu pudră la Washington.

În a 18-a zi a unui "shutdown" care paralizează parțial administrațiile federale, el a reluat argumentele pe care le repetă de săptămâni pe Twitter, provocând reacții puternice în rândul democraților, care-l acuză că se joacă cu frica în mod iresponsabil și că prelungește impasul bugetar.

"În această seară vă vorbesc pentru că asistăm la o criză umanitară și securitară tot mai mari la frotiera de sud", a lanat el din celebra încăpere a Casei Albe, în care au fost susținute numeroase alocuțiuni rămase în istorie, precum cea a lui John F. Kennedy în cel mai puternic moment al crizei rachetelor sovietice din Cuba.

El a reclamat din nou 5,7 miliarde de dolari pentru "o barieră de oțel mai degrabă decât un zid de beton". Promisiunea emblematică a campaniei sale, zidul a rămas până în prezent literă moartă, iar democrații refuză să deblocheze fonduri în vederea a ceea denunță drept o soluție "medievală".

Aceștia din urmă, care se opun finanțării acestui zid pe care-l consideră "imoral", costisitor și ineficient, au denunțat imediat faptul că președintele nu întinde o mână, îndemnându-l din nou să "redeschidă Guvernul".

"Președintele Trump trebuie să înceteze să-i mai ia pe americani ostatici, trebuie să înceteze să creeze din nimic o criză" a imigrației și umanitară la frontieră, a subliniat președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi.

Negocieri bugetare se află într-un punct mort, de peste două săptămâni, iar aproximativ 800.000 de funcționari federali sunt obligați să rămână acasă și să aștepte sfârșitul blocajului pentru a fi plătiți.

Iar recordul celui mai îndelungat "shutdown" din istorie ar putea să fie doborât în curând - 21 de zile de la sfârșitul lui 1995 la începutul lui 1996, în timpul președinției lui Bill Clinton.

"AMERICANI UCIȘI BRUTAL"

După 24 de ore de intense speculații la Washington, Trump nu a mai anunțat un recurs la "National Emergencies Act", care i-ar fi permis să ocolească Congresul și să se sprijine pe armată pentru a construi edificiul.

Însă el a insistat asupra necesității, imperioasă în opinia sa, de a-și realiza proiectul, îndepărtând speranța unei ieșiri rapide din shutdown.

"Cât sânge american să curgă pentru ca Congresul să-și facă treaba?", a lansat el, încercând să-i atragă pe cetățeni de partea sa.

"De-a lungul anilor, mii de americani au fost uciși în mod brutal de cei care au intrat ilegal în țara noastră, iar alte mii de vieți vor fi pierdute dacă noi nu acționăm imediat", a adăugat el, adoptând accente dramtice.

În campania electorală și de la instalarea sa la putere, în urmă cu doi ani, președintele a transmis mesaje foarte diferite - iar uneori contradictorii - despre lungimea și natura exactă a zidului la care speră.

De o vreme el a lansat ideea unui zid din bare verticale de oțel și nu de beton, în speranța de a face proiectul mai acceptabil pentru democrați. Însă aceștia din urmă nu au fost sensibilizațide argument.

Trump participă miercuri la un dejun în Congres, cu senatori republicani, și primește aleși din ambele tabere la Casa Albă.

Joi el se duce la frontiera din sudul țării "pentru a se întâlni cu cei care sunt în prima linie" a ceea ce a numit o "criză de securitate națională".

"Asta a fost neproductiv", a reacționat într-un mesaj pe Twitter senatoarea Kamala Harris, la finalul alocuțiunii prezidențiale foarte așteptate.

 sursa: romaniatv.net

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2164 secunde