Donald Trump cere Europei să primească înapoi 800 de combatanți ai Stat Islamic

123
Donald Trump cere Europei să primească înapoi 800 de combatanți ai Stat Islamic - statulislamicvreasaataceisraelul-1550397813.jpg

Articole recomandate

Președintele american Donald Trump a cerut sâmbătă seară Europei să primească înapoi sute de combatanți ai Stat Islamic capturați în Siria, amenințând că SUA vor fi forțate în caz contrar să-i elibereze, relatează dpa, citată de Agerpres.


"SUA cer Marii Britanii, Franței, Germaniei și altor aliați europeni să primească înapoi peste 800 de combatanți ai ISIS pe care i-am capturat în Siria și să-i judece", a scris președintele SUA într-o serie de postări pe Twitter.

"Califatul este gata să cadă. Alternativa nu este una bună, pentru că vom fi forțați să-i eliberăm. SUA nu vor să vadă cum acești combatanți ai ISIS se întorc în Europa, care este locul în care se așteaptă să meargă", a adăugat Trump.

"Facem atât de mult și cheltuim atât de mult. A venit timpul ca alții să iasă în față și să facă treaba pentru care sunt foarte capabili. Noi ne retragem după ce victoria asupra califatului va fi 100%!", a mai postat el.

Postările sale pe Twitter intervin după ce vicepreședintele Mike Pence a făcut apel la alte țări să prea ștafeta în Siria în contextul în care trupele americane se retrag.

Pe marginea Conferinței pentru securitate de la Munchen, el a declarat presei că SUA vor ca alte țări să ofere militari și alte resurse pentru a contribui la securizarea Siriei.

"Cerem altor națiuni să ni se alăture și să furnizeze resursele, sprijinul și personalul necesare pentru a asigura zona și a împiedica Stat Islamic și oricare altă organizație extremistă să se ridice și să-și recucerească teritoriul", a spus el.

Donald Trump a provocat îngrijorare în decembrie când a anunțat brusc că SUA își vor retrage trupele din Siria și că gruparea Stat Islamic a fost deja învinsă.

Criticii au avertizat că gruparea teroristă nu a fost învinsă și că o retragere ar putea duce la o resuscitare, în condițiile în care aliații SUA din regiune nu pot gestiona amenințarea de unii singuri.

Forțele democratice siriene (SDF), o miliție condusă de kurzi sprijinită de SUA, a lansat săptămâna trecută o ofensivă pentru înfrângerea grupării Stat Islamic în satul Baghuz, singura zonă pe care o mai controlează, în apropierea frontierei irakiene.

Există de asemenea temeri că fără o prezență americană Turcia ar putea lansa o ofensivă împotriva SDF, care este dominată de Unitățile de apărare populare kurde (YPG). Turcia privește YPG ca pe o ramură a Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), împotriva căruia a luptat timp de patru decenii în sudul său. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4236 secunde