Discuţii aprinse între membrii NATO în Letonia. Ce îngrijorează Alianţa

168
Discuţii aprinse între membrii NATO în Letonia. Ce îngrijorează Alianţa - fond-1638294550.jpg

Articole de la același autor

Miniştrii de externe ai ţărilor membre NATO se reunesc zilele acestea la Riga, pentru a discuta despre comasarea trupelor ruseşti în apropierea graniţei de est a Ucrainei şi posibila confruntare asupra migraţiei la graniţa polono-belarusă. Din partea României va fi prezent la discuţii ministrul Bogdan Aurescu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la o concentrare neobişnuită a soldaţilor ruşi în apropierea aliatului NATO, Ucraina, în ultimele săptămâni. Stoltenberg a declarat că agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ar putea să o coste. Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Karen Donfried, a spus că „toate opţiunile” sunt pe masă ca răspuns. Ţările occidentale au sancţionat Rusia din cauza conflictului.

Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 şi de asemenea sprijină separatiştii din regiunile estice Lugansk şi Doneţk, informează DPA. Kremlinul a respins acuzaţiile în ultimele săptămâni, afirmând că poate muta trupele pe propriul teritoriu după bunul plac. Acţiuni imediate nu se vor întreprinde, dar aliaţii vor să vadă ce se va întâmpla. Unii se tem că o nouă incursiune pe teritoriul ucrainean este posibilă, dar nu este clar dacă Moscova ar risca escaladarea, scrie DPA, preluată de Agerpres. De asemenea, îngrijorătoare este și criza de la frontiera unui membru NATO, Polonia, cu Belarus. Mii de refugiaţi au fost blocaţi acolo de săptămâni, se presupune că propulsaţi spre graniţă de către Minsk, un aliat al Moscovei, ca răzbunare pentru sancţiunile occidentale. Problemele interne ale NATO, inclusiv o revizuire în curs a obiectivelor strategice de bază ale alianţei, sunt pe agenda miniştrilor la reuniune.

Ce probleme va aborda România

Ministrul de externe român Bogdan Aurescu va participa la reuniunea din Letonia şi va reitera sprijinul României pentru eleborarea unui nou concept strategic al NATO, care să ofere Alianţei instrumente de răspuns la provocările momentului de securitate actual. Totodată, şeful diplomaţiei române va sublinia şi importanţa consolidării relaţiei transatlantice şi aprofundarea cooperării cu UE, precum şi cu partenerii estici şi cei din Balcanii de Vest. „În cadrul unui dineu de lucru, miniştrii aliaţi vor aborda aspectele privind viitorul concept strategic al NATO. În cea de-a doua zi a reuniunii ministeriale, lucrările vor debuta cu o sesiune cu participarea Georgiei şi Ucrainei care se va focaliza asupra evoluţiilor de securitate regionale şi relaţia partenerială cu NATO a celor două state aspirante. Aceasta va fi urmată de o sesiune în format aliat privind Afganistan. Ministeriala NATO de externe se va încheia cu o întâlnire a aliaţilor cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, respectiv cu Finlanda şi Suedia, pentru un schimb de opinii privind Balcanii de Vest”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3895 secunde