Directorul general al Danske Bank și-a dat demisia

207
Directorul general al Danske Bank și-a dat demisia - scandaldespalaredebanijpeg-1537366883.jpg

Articole recomandate

Directorul general al Danske Bank A/S, Thomas Borgen, a demisionat miercuri, după ce banca daneză a publicat rezultatele unei investigații derulate la subsidiara sa estoniană, implicată într-un scandal de spălare de bani, valoarea totală a fluxurilor financiare care au trecut prin Estonia fiind evaluată la aproximativ 200 de miliarde de euro (233,7 miliarde de dolari), transmit MarketWatch și Reuters.

Rezultatele investigației, realizată de un cabinet de avocatură extern, indică posibilitatea ca angajații subsidiarei estoniene a Danske Bank să fi complotat cu clienții, realizând tranzacții ilegale.

Investigația a vizat 15.000 de clienți care au făcut în total 9,5 milioane de plăți totale prin subsidiara estoniană a Danske Bank, în perioada 2007 - 2015.

Banca daneză a precizat că nu poate furniza o cifră exactă a tranzacțiilor suspecte, dar a raportat autorităților de la Copenhaga aproape 6.200 de clienți.

"Există suspiciuni că au existat angajați în Estonia care au asistat sau au uneltit cu clienții. O serie de foști și actuali angajați, de la subsidiara estoniană a Danske Bank și de la nivelul grupului bancar, nu și-au îndeplinit obligațiile legale. Totuși, rezultatele investigației arată că președintele, directorul general și Consiliul de Administrație nu au încălcat obligațiile lor legale", susține Danske Bank.

"Este clar că banca nu a reușit să-și îndeplinească responsabilitățile, ceea ce este dezamăgitor și inacceptabil și prezint scuzele noastre tuturor acționarilor și, nu în ultimul rând, clienților, investitorilor, angajaților noștri și în general societății", a afirmat președintele Ole Andersen.

Autoritățile de reglementare și comunitatea financiară au așteptat cu nerăbdare publicarea raportului Danske Bank, care reprezintă un moment de cotitură pentru banca daneză și vine după ce Bruxelles-ul a făcut apel la noul organism de supervizare să ia măsuri severe împotriva criminalității financiare.

În iulie, cinci bănci scandinave au fost amendate în total cu 2,5 milioane de euro, după ce Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a descoperit că acestea au încălcat din neglijență regulile Uniunii Europene, furnizând ratinguri fără a avea autorizație.

ESMA, responsabilă cu reglementarea piețelor financiare europene, a informat că a transmis notificări publice și amenzi de 495.000 euro pentru fiecare din cele cinci instituții: Danske Bank, Nordea Bank, SEB, Svenska Handelsbanken și Swedbank, deoarece "au emis ratinguri de credit fără a fi autorizate de Autoritatea europeană de reglementare a piețelor financiare să facă asta".

În perioada iunie 2011 - august 2016, cele cinci instituții au transmis rapoarte privind calificativele de credit care au inclus așa numitele "ratinguri din umbră", ce sunt evaluări de credit private, neoficiale, susține ESMA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4352 secunde